Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 1
Tüketim Kültürü Bağlamında Alışveriş Merkezlerinde İç Mekan Tasarım Yaklaşımları
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Postmodern süreçte, tüketim kültürü bireylere yeni kimlikler kazandırmakta ve tüketim odaklı birçok alışkanlık hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda, bireyler tüketim süreçlerinin manipülatif etkisine sıkça maruz kalmakta, yaşanan değişimlere ayak uydurmaya çalışarak tüketim toplumumu bir parçası haline gelmektedir. Günümüzde tüketmek kelimesi, üreten ve tüketen ilişkisinin çok ötesinde bir konumda yer almaktadır; tüketim herhangi bir ürünü satın almanın yanında hizmet, imaj ya da bireyin kabul görme arzusunu tatmin edecek kimlik satın alma durumunu tarif etmektedir. Tüketmenin en etkili şekilde sürdürülebildiği mekânlara alışveriş merkezlerini örnek göstermek yanlış olmayacaktır. Özellikle orta sınıftan bireylerin bir gününü rahatça geçirebileceği bu mekânlar “organize etme yeteneği” ve “güvenilir” olması sebebiyle tercih edilmektedir. Günümüz bireyi sosyal yaşantının bir parçası haline gelen bu mekânların sunduğu birçok tematik etkinlik ve oluşturduğu faaliyet alanları sayesinde, tüketim eylemini gerçekleştirirken, bir yandan da eğlenip, sosyalleşip, öğrenmektedir. Alışveriş merkezlerinde genel olarak tercih edilen mimari ve iç mimari dil, bireyleri büyülemek, zevk aldığına ikna etmek, zaman kavramını unutturarak uzun süreler mekânda kalmasını sağlamak üzerine özelleşmektedir. Alışveriş merkezleri gibi tüketim mekânlarının, mimari ve iç mimari tasarımında bireyleri manipülatif olarak etkileyecek, görünür ve örtük algılarına girecek uyarımlar kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı bir tüketim mekanı olan ve rastgele örneklem yoluyla seçilen İstanbul Anadolu yakasında bulunan Palladium alışveriş merkezini, konuyla ilgili literatüre dayandırıp, kavramsal olarak incelemek ve görsel çözümleme yaparak, bu mekan için iç mimari açıdan ele alındığında ortaya çıkan manipülatif sonuçları değerlendirmektir. Çalışmanın yöntemi kuramsal tartışmanın yanında görsel çözümlemedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi