Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 207
 İndirme 20
HATTAT MUSTAFA KÜTÂHÎ VE SANATI
2016
Dergi:  
İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

        Kendisi çok kabiliyetli bir hattat olmasına ve yetiştirdiği talebeler de oldukça velud hattatlar olmasına rağmen Mustafa Kütâhî’nin hayatı hakkında yeteri kadar malumata sahip değiliz. Bu sebeple de kendisi, tanınmışlık bakımından hak ettiği yerde değildir. Kütahyalı olmasından dolayı eserlerini Kütâhî olarak imzalamış, ancak hayatını İstanbul’da idame ettirerek burada ders alıp, öğrenci yetiştirmiş ve yine burada vefat etmiştir. Vefat tarihi net değildir ve bu nedenle vefat tarihiyle alakalı bir mutabakat yoktur. Osmanlı hat sanat ekolü, II. Bayezid devri Amasyalı meşhur hattat Şeyh Hamdullah ile başlar. Günümüz hattatlarının takip ettiği ekol ise döneminde vasat bir hattat olarak kabul edilen Mehmed Hulûsi Efendi’nin yetiştirdiği Mehmed Şevki Efendi’nin yoludur. Mustafa Kütâhî’nin hüsn-i hat sanatındaki silsilesinin Şeyh Hamdullah’a dayanması ve devamında yetiştirdiği talebeler vasıtasıyla Mehmed Şevki Efendi’ye kadar varması, onu Osmanlı hat sanatında ayrıcalıklı bir yere koyar. Sülüs – nesih yazısında Hâfız Osman şivesi taşıyan ve bu minvalde eserler ortaya koyan hattatın pek çok hilye-i şerîfe, Kur’ân-ı Kerîm, Delâilü’l-Hayrât ve kıt’aları mevcuttur. Kendisinin ve talebelerinin eserleri daha çok özel koleksiyon ve müzayedelerde görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 352
Atıf : 1.593
İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi