Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 95
 İndirme 31
MORÇATI VE ŞEFKAT-DER ÖRNEĞİNDE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE SİVİL TOPLUMUN ROLÜ
2017
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de 1980’lerde sivil toplum alanında örgütlenen feministler, kadına yönelik şiddeti, özel alanı ve aileiçi şiddeti tartışmaya açmışlardır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği temelinde ortaya çıkan kadına yönelik şiddetin suç sayılmasının yanında, koruyucu ve önleyici çalışmalara öncülük etmişlerdir. 1990’lı yıllarda geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini benimseyen ve inanç temelinde kamusal alanda kadınların yer alışlarını artırmaya çalışan İslamcı “kadıncı” ve muhafazakâr örgütler de bu sürece dâhil olmuşlardır. Bu çalışmada sivil toplumda kadınların örgütlenme süreçleri ele alınmakta, kadına yönelik şiddetle mücadele veren, farklı değerleri ve örgütlenme dinamikleri olan iki sivil toplum kuruluşu karşılaştırılmaktadır. İlki, feminist ilkeler temelinde örgütlenen Mor Çatı; kadın dayanışmasını, yatay örgütlenmeyi ve kadınlar adına politika üretmeyi esas almaktadır. Geleneksel cinsiyet rollerinin yol açtığı toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri temelinde kadına yönelik şiddeti ele almakta ve cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Kadınları güçlendirerek, şiddetle mücadelenin olanaklılığına dikkat çekmektedir. İkincisi muhafazakâr bir sivil toplum kuruluşu olan Şefkat-Der’dir. Kadına yönelik şiddetin kaynağını saldırgan erkeklik rolüne ve biyolojik ebeveynliğe dayandırmaktadır. Dernek, geleneksel kadın rollerindeki çözülmeye yönelik kaygıyı gidermeyi amaçlarken, erkek şiddetine karşı diğer şiddet araçlarına sahip olmak dâhil, koruyucu ataerkilliğin/korumacı cinsiyetçiliğin tüm biçimlerini savunmaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle yapılan bu araştırmada, derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış, Mart 2015-Mayıs 2015 tarihleri arasında her dernekten 7 kişi olmak üzere 14 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları kategorik içerik analizi tekniğiyle değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi