Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 170
 İndirme 46
Turkiye’de Kamu İlac Politikalari, İlac Fiyatlamasi ve İlac Harcamasinin Analizi
2016
Dergi:  
SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Turkey has undergone significant changes on its pharmaceutical policy with Health Transformation Program launched in 2003. For instance, Turkey moved from cost-based pricing system to external reference pricing system, reimbursement commission was fırst established, and positive list was introduced. Then Universal Health Insurance nearly covering whole population was put into practice. From 2003 to 2009, public pharmaceutical spending grew drastically, rising more than 7% annually on average in real terms. As a consequence, Turkish government announced a 3-year global budget on late 2009 along with new copayments for hospital outpatient visits and for prescriptions to reduce excessive utilization and additional rebates to lower drug prices. Those policies were quite successful in curbing overall expenditure, dropping by 28% in real terms in three-year time, as well as roughly 14 billion TL saving. In addition, spending in 2009 hiked to 1.7% of gross domestic product and then dropped to 1% in 2012 and stayed close to 1% in 2013 and 2014. However, Turkey faces new challenges to stabilize spending and increase credibility, transparency, and consistency of its reimbursement decisions. Designing clear methodology on reimbursement decision, revising positive list, developing alternative reimbursement methods such as risk sharing agreements, introducing jumbo pricing, lauching new generic pricing policy and tendering, and incentives for rational drug use will help reach those targets.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi
SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi