Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 51
 İndirme 10
İslâm Hukuku’nda Kıyafet-örtünme ve Kıyafetler Üzerindeki Resim ve Yazıların Durumu
2017
Dergi:  
Kalemname
Yazar:  
Özet:

Kılık-kıyafet, bir halkın kültür, gelenek, inanç ve yaşayış biçimi hakkında bize önemli bilgiler veren bir unsurdur. Kıyafet sözsüz iletişimde “duyguları ifade etmede” son derece önemli rol oynamaktadır. İnsanî bir gereklilik olan giyinmek, günlük hayatta önemli bir yere sahiptir. Bir kimsenin yaşı, cinsiyeti, yaşadığı toplum, sosyal statüsü, benimsediği düşünce akımı veya kabul ettiği dinî inançlar kılık-kıyafet tercihinde önemli etkenlerdendir. Seçilen kıyafetler, kişinin yaşamı ve dünyaya bakışı konusunda bilgi verir. İslâm dini ise kılık kıyafet konusunda tesettürün sağlanmasını esas almıştır. Dolayısıyla İslâm erkeklerden ve kadınlardan belli bir kıyafete bürünmelerini değil, örtülmesi gereken “avret” yerlerini örtmelerini emretmiştir. İslâm hukukçuları Kur’an-ı Kerim’de tesettürle ilgili yer alan ayetlerde setr-i avretin farz olduğu konusunda görüş birliği içindedir. Ancak örtünme konusu iki açıdan ele alınmıştır. Birincisi insanın ibadet esnasında örtünmesi, ikincisi ise başkaları ile bir arada bulunması gerektiği yerlerde örtünmesi. Her iki halde de cinsiyet ayrımı yapmadan erkek-kadın herkesin giyinmesi, avret yerlerini örtmesi konusunda hiçbir ihtilaf bulunmamaktadır. Gerek Kur’an ayetlerinin hitap tarzı ve gerekse Hz. Peygamber’in hadisleri ve tatbikatı dikkatlice incelendiğinde görülür ki, İslâm’ın asıl üzerinde durduğu husus, kadın ve erkeğin fitneye ve şüpheye sebep olmayacak, karşı cinsin arzusunu kışkırtmayacak tarz ve şekilde,  usulüne uygun olarak örtünmesidir. Esasen tabii bir ihtiyacı ve yönelişi ifade eden kıyafetler İslâm’ın belirlediği örtünme sınırları içinde olduğu sürece hoş karşılanmıştır. Fakat kıyafetler üzerindeki diğer dinlere ait sembol, resim, işaret ve sakıncalı yazıların bulunması ise hoş karşılanmamıştır. Çünkü kıyafet, aynı zamanda sahip olunan inanç ve dünya görüşünü yansıtır ve bir kimlik göstergesi olarak da kabul edilir. Bu çalışmada kıyafet olgusunun lügat ve kavramsal çerçevesi, örtünme/tesettür meselesi ve kıyafetler üzerindeki resim ve yazılarla ilgili İslâm hukukunun bakışı ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kalemname

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 194
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini