Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 99
 İndirme 47
Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programlarının Konuşma Eğitimi Açısından İncelenmesi
2019
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı 1924-2018 yılları arasında uygulanan ortaöğretim Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programlarının konuşma eğitimi açısından incelenmesidir. Araştırmada incelenen öğretim programlarında konuşma eğitimine verilen yer eğitim programlarının temel ögeleri olan amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci (yöntem-teknik) ve ölçme değerlendirme ögeleri açısından karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışma olup araştırma verilerine nitel veri toplama yöntemlerinden doküman analizi aracılığıyla ulaşılmıştır. İncelenen veriler 1924-2019 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan Türk Dili ve Edebiyatı dersi öğretim programlarıdır. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır., veriler amaç, içerik, yöntem-teknik ve ölçme- değerlendirme temaları altından sunulmuştur. Programlar değerlendirildiğinde konuşma eğitimine ilişkin amacın tüm programlarda neredeyse aynı ifadelerle dile getirildiği belirlenmiştir. Konuşma eğitimi içeriğinin 1957 programında işlevsel bir açıdan ele alındığı, 1998 programında kapsamlı ve sosyolojik ve psikolojik unsurları ile bir bütün olarak ele alındığı, 2015 ve 2018 programlarında ise tüm öğrenme alanları ile eşzamanlı ve uygulama odaklı ele alındığı belirlenmiştir. Yöntem ve teknik açısından öğretim programlarında genel ifadeler kullanıldığı, bu konudakapsamlı önerilerin 2005 programında yapıldığı ancak 2015 ve 2018 programlarında yöntem teknik önerileri yapılmaksızın etkileşimli çalışmalarla verilerek öğrenci merkezli uygulamalara yer verildiği saptanmıştır. Ölçme ve değerlendirme, sadece konuşma eğitimi açısından değil Türk dili ve edebiyatı öğretimi kapsamındaki tüm dil becerileri açısındanihmal edilen öge olduğu belirlenmiştir. Konuşma eğitimine ilişkin çerik açısındanayrıntılı programın 1992 programı olduğu, tüm ögeler açısındanzayıf programın 1976 programı olduğu, diğer dil becerileri ile birlikte ve uygulama odaklı planlanan 2018 programının konuşma eğitimi açısından çağın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığı belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Internship Of Turkish Language and Literature Teaching Programs In Speech Education
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the teaching programmes of the Turkish language and literature course of secondary education applied between 1924-2018 years in terms of speech education. The main objects of the local training programs given to the speech training in the curriculum studied in the study were evaluated by comparing the objects of the purpose, content, learning-learning process (meth-technical) and measurement assessment. The research is a visual study in the scan model and the research data is achieved through document analysis from the methods of quality data collection. The reviewed data are the Turkish language and literature courses taught by the Ministry of National Education between the years 1924-2019. Imaginary analysis of data is used. The data is presented under the objective, content, method-technical and measurement- assessment themes. When programmes are evaluated, it is determined that the purpose of speech training is expressed in almost the same expressions in all programmes. The content of speech education was addressed in a functional perspective in the 1957 program, the 1998 program was addressed as a whole with its sociological and psychological elements, and the 2015 and 2018 program were addressed simultaneously with all learning fields and practical-focused. The methodology and the technical aspects of the teaching programmes are used in general expressions, these subjective recommendations are made in the 2005 program, but in the 2015 and 2018 programmes methodological technical recommendations are not made with interactive studies and are included in student-centered practices. Measurement and evaluation is determined as an object not only in terms of speech education, but in terms of all language skills within the scope of the teaching of Turkish language and literature. In terms of framework related to speech training, it is determined that the different program is the 1992 program, that the weak program in terms of all subjects is the 1976 program, that the other language skills and application-focused 2018 program is prepared in accordance with the needs of the age in terms of speech training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 563
Atıf : 3.929
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi