Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 188
 İndirme 51
Cumhuriyet Kadınlarından Yaşayan Bir Örnek: Timsal Karabekir Yıldıran
2015
Dergi:  
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

General Kâzım Karabekir’in üçüncü kızı olan Timsal Karabekir 1941 Ankara doğumludur. 7 yaşını bitirdiği gün babasını kaybeden Timsal Hanım, babasının vefatından sonra ailesi ile birlikte İstanbul Erenköy’deki köşke yerleşmiştir. Her ne kadar 7 yaşında babasını kaybetmiş bir kız çocuğu olsa da bu kısa sürede baba sevgisini, şefkatini babasının davranışlarından hissetmiştir. Erenköy Zihnipaşa ve İngiliz High School’u bitirmiştir. 1960 yılındaki ilk evliliğinden üç çocuğu olmuştur. Bir süre öğretmenlik yapmış, daha sonra da bir süre ziraat ile ilgilenmiştir. 1978 yılında ‘Uğur Tenis Tesisleri’ni kurarak 1996 yılına kadar tenis ve spor faaliyetlerinde bulunmuştur. İkinci evliliğini Atilla Köymen Yıldıran ile yapan Timsal Karabekir eşi ile birlikte Doğu ve Güneydoğu illerinde “silahla değil kalemle savaşmalıyız” anlayışında bir seri konferans vermiştir. Altı bin yetime barınak ve eğitim sağlamış bir paşa kızı olan Timsal Karabekir de bugün onun izinden gitmektedir. 1999’da kurulan Kâzım Karabekir Kültür Merkezi’nin ve 2003 yılında kurulan Kâzım Karabekir Vakfı’nın ve Müzesi’nin kurucuları arasındadır. Bu vakıf ile Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet etmek, yakın tarihimize ışık tutmak, ulaşabildiği her yere yardım edebilmek ve genç nesile tarihimizi öğretmek için çalışmaktadır. Son yıllarda da kapsamlı bir konferans serisini gençlerle buluşturmaktadır. Bu konferanslarının konusu ‘Çanakkale’den Cumhuriyete’, ‘Dünü unutma ki yarına hakkın olsun’ başlıkları altında toplanmaktadır. Bunların doğrultusunda Timsal Karabekir’in hayatı, anıları, konferansları, çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamalarını, kuruluşunu ve devam sürecini anlayabilmek ve anlatabilmek açısından oldukça önemlidir. Özellikle de bir Türk kadını olması da bu duruma ayrı bir bakış açısı kazandırmaktadır. Nitekim Timsal Karabekir’in babası Kazım Karabekir’in Fevzi Çakmak'la birlikte, Atatürk'ün Latife Hanımla evliliğinde nikâh şahitliğini yaptığını ifade etmesi de Mustafa Kemal Atatürk’ün daha resmi nikâh uygulaması yokken bile modern tarzda bir evlilik usulünü uyguladığını göstermektedir. Bundan dolayıdır ki bu çalışma ile I. Dünya Savaşı, Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli simalarından biri olan Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve sonrasının Türk ailesi, toplumu, kadını, siyasi ve kültürel yapısı gibi konuların ele alınarak ortaya konulması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi