Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Kaya Fosfat ve Tsp Gübresi ile Uygulanan Micrococcus Luteus Ar-72'nin Toprağın Bazı Biyolojik Özellikleri, No3 ve Alınabilir P İçeriğine Etkisi
2020
Dergi:  
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, kaya fosfat ve TSP (triple süper fosfat) gübresi ile beraber yapılan Micrococcus luteus aşılamasının toprakların bazı alınabilir P ve NO3-N içerikleri ile toprakların biyolojik özellikleri (toprak solunumu, mikrobiyal biyomas C, dehidrogenaz, fosfataz aktivitesi) üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Denemede materyal olarak kullanılan toprağın fosfor fiksasyon kapasitesi ve topraktaki alınabilir P içeriği dikkate alınarak, buğday bitkisi özelinde toprağa verilmesi gereken fosforun sırasıyla % 0, 25, 50, 75 ve 100’ün kaya fosfat ve TSP’den karşılanması ve Micrococcus luteus AR-72 ile toprağın aşılanması ve aşılama yapılmamasına göre deneme konuları oluşturulmuştur. Deneme konularına göre oluşturulan saksılar 25 0C’de 120 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon denemesi boyunca 30’ar günlük periyodlarda 4 toprak örneklemesi yapılmıştır. Her bir inkübasyon döneminde saksılardan alınan toprak örneklerinde alınabilir P ve NO3-N ile toprak solunumu (TS), mikrobiyal biyomas C (MBC), dehidrogenaz (DHA) ve alkalen fosfataz (FA) aktivitesi değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, hem kaya fosfat hem de TSP ile beraber yapılan Micrococcus luteus AR-72, aşılamanın yapılmadığı uygulamalara göre toprakların alınabilir P ve NO3-N içeriğini daha fazla artırdığı saptanmıştır. Bununla beraber TSP gübresi ile beraber yapılan aşılamanın ise kaya fosfata göre alınabilir P ve NO3-N içeriğini daha fazla artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca hem kaya fosfat hem de TSP ile beraber yapılan Micrococcus luteus AR-72 aşılaması, aşılamanın yapılmadığı uygulamalara göre toprakların MBC, TS, DHA ve FA içeriğini daha fazla artırmış, kaya fosfat gübresi ile beraber yapılan aşılama TSP’ye göre toprakların MBC, TS ve DHA içeriğinde daha fazla artış sağlamış ancak FA değerleri TSP gübresi ile beraber yapılan aşılamada daha yüksek bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Micrococcus Luteus Ar-72 Applied With Rock Phosphate and Tsp Fertilizer, Some Biological Properties Of The Soil, No3 and The Impact On The Absorbable P Content
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the effects of Micrococcus luteus vaccination, made along with stone phosphate and TSP (triple super phosphate) fertilizer, on some absorbable P and NO3-N contents of the soil and on the biological properties of the soil (soil inhalation, microbial biomass C, dehydrogenase, phosphate activity). Considering the phosphor fixation capacity of the soil used as the experimental material and the absorbable P content in the soil, the test subjects have been created according to the absorption of 0, 25, 50, 75 and 100 percent of the phosphorus to be given to the soil in the special grain plant, respectively, from stone phosphate and TSP, and the non-vaccination and vaccination of the soil with Micrococcus luteus AR-72. According to the test subjects, the shells created were left in incubation for 120 days at 25 0C. During the incubation trial, four land samples were made in 30 days periods. P and NO3-N can be taken in the soil samples in each incubation period with soil inhalation (TS), microbial biomass C (MBC), dehydrogenase (DHA) and alkaline phosphatease (FA) activity values. According to the results obtained, Micrococcus luteus AR-72, made together with both stone phosphate and TSP, has been found that soil increases the absorbable P and NO3-N content more than the non-vaccination applications. However, the vaccination with TSP fertilizer has been found to increase the content of P and NO3-N that can be taken according to the stone phosphate. Furthermore, the Micrococcus luteus AR-72 vaccination made with both stone phosphate and TSP has increased the MBC, TS, DHA and FA content of the soil according to the non-vaccination applications, the vaccination made with stone phosphate fertilizer has increased the MBC, TS and DHA content of the soil according to the TSP but the FA values have been found higher in the vaccination made with TSP fertilizer.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 155
Atıf : 610
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini