Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 9
Retrofitting Of Polytomous Cognitive Diagnosis and Multidimensional Item Response Theory Models
2021
Dergi:  
Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada çok kategorili bilişsel tanı ve çok boyutlu madde tepki kuramı (ÇBMTK) modellerinin birbiri yerine kullanımı durumunda birey parametrelerinin tekrar elde edilebilirliği incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda çok kategorili bilişsel tanı modellerinden polytomous generalized deterministic input noisy and gate (pG-DINA) ve fully-additive model (fA-M) ve ÇBMTK modellerinden ise telafi edici 2PL modeli için veriler üretilmiştir. Veriler, madde ayırt edicilik indeksi, maddelerin yapılarına göre testteki oranı, test uzunluğu ve yetenekler arası korelasyon değerleri farklılaştırılarak toplamda 54 koşul kullanılarak 25 tekrar ile üretilmiştir. Verinin her üç modelle de kestirimi sonucu ortaya çıkan birey parametreleri ile veri üretiminde kullanılan birey parametrelerinin karşılaştırılması ile bulgular elde edilmiştir. Bulgulara göre tüm veri türlerinin en yüksek doğrulukta kestirimi ait oldukları modeller tarafından gerçekleştirilmiştir. Uyarlama içeren analizlerde ise fA-M diğer iki model verilerini, ÇBMTK ise fA-M verisini, verinin ait olduğu model kestirimine yakın bir doğruluk oranında kestirmiştir. PG-DINA’nın diğer iki model verilerini, ÇBMTK’nin ise pG-DINA verisini kestirmede düşük performansa sahip olduğu gözlenmiştir. Araştırmada kullanılan koşullardan sırasıyla test uzunluğu ve madde ayırt ediciliğinin birey parametre doğruluğuna etki eden en kuvvetli faktörler olduğu görülmüştür. Madde yapısı oranı koşulunun ise ÇBMTK verisi analizlerinde ve uyarlamalarında çok daha etkili olduğu görülmüştür. Yetenekler arası korelasyonun varlığının birey parametre doğruluğuna etkisinin ise ÇBMTK verisinin analizlerinde daha belirgin ancak yine de sınırlı olduğu görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

Retrofitting Of Polytomous Cognitive Diagnosis and Multidimensional Item Response Theory Models
2021
Yazar:  
Özet:

This study has studied the re-accessibility of individual parameters in the case of multi-category cognitive diagnosis and multi-dimensional substance reaction theory (CMT) models being used. For this purpose, data were produced for the multi-category cognitive diagnosis models for the polytomous generalized deterministic input noisy and gate (pG-DINA) and the fully-additive model (fA-M) and the CBMTK models for the compensatory 2PL model. The data, the substance differentiability index, the test ratio according to the structures of the substances, the test length and the inter-capacity correlation values are differentiated using a total of 54 conditions, produced with 25 repetitions. The results were obtained by the comparison of the individual parameters and the individual parameters used in data production. According to the findings, all types of data are made by the models in which they belong to the maximum accuracy of cutting. In the adjustment analysis, the fA-M cut the other two model data, while the CBMTK cut the fA-M data in a rate of accuracy close to the model cutting that the data belongs to. The other two model data of PG-DINA have been observed, while the CBMTK has low performance in cutting pG-DINA data. According to the conditions used in the study, the test length and substance differentiability were the strongest factors affecting the accuracy of the individual parameters. The substance structure ratio condition has been much more effective in CBMTK data analysis and adaptation. The influence of the existence of inter-capacity correlation on the accuracy of individual parameters has been clearer but still limited in the analysis of the CBMTK data.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 341
Atıf : 2.297
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini