Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
Farklı Önişlem Uygulamalarının Bitkisel ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Üretimine Etkisi
2021
Dergi:  
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada biyogaz üretimi için hammadde olarak at gübresi, elma posası ve şeker pancarı küspesi kullanılmıştır. Hammaddelerden elde edilen karışımlara önişlemlerin uygulanmasıyla, anaerobik koşullarda biyogaz üretim verimi incelenmiştir. Deneylerin ilk aşamasında farklı oranlarda hazırlanan karışımlar içerisinde, optimum karışım oranı belirlenmiş ve en yüksek biyogaz üretiminin olduğu reaktör optimum reaktör olarak saptanmıştır. Bu reaktörün kütlece karışım oranı sırasıyla at gübresi, elma posası ve şeker pancar küspesi için 2:1:3 olarak belirlenmiş ve biyogaz üretimi 189.7 ml/g KM olarak bulunmuştur. İkinci aşamada ise belirlenen optimum reaktöre sırasıyla termal, alkali ve asit önişlemler uygulanıp biyogaz üretim verimleri incelenmiştir. Termal önişlemler sonucunda en yüksek biyogaz üretim verimi, 150 °C'de 60 dakika önişlem uygulanan reaktörde 329,4 ml/g KM değerinde bulunmuştur. Alkali önişlemler sonucunda en yüksek biyogaz üretim verimi, katı maddenin %20’si kadar NaOH ilavesi ile yapılan önişlem reaktöründe 300,9 ml/g KM değerinde saptanmıştır. Asit önişlemler sonucunda ise en yüksek biyogaz üretim verimi, katı maddenin %20’si kadar HNO3 ilavesi ile yapılan önişlem reaktöründe 310,4 ml/g KM değerinde belirlenmiştir. Sonuç olarak at gübresi, elma posası ve şeker pancarı küspesinin, optimum kütlece karışım oranına uygulanan termal, alkali ve asit önişlemleri sonucunda, bütün reaktörlerde biyogaz üretim veriminde artış olduğu görülmüştür. Biyogaz üretim verimini en fazla artıran önişlemin ise termal önişlem olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Different Pretreatment Applications On Biogas Production From Plant and Animal Wastes
2021
Yazar:  
Özet:

In the study, horse manure, apple pulp, and sugar beet pulp were used as raw materials to produce biogas. Biogas production efficiency was examined under anaerobic conditions by applying pretreatments to mixtures obtained from raw materials. In the first phase of the experiments, the optimum mixing ratio was determined in the mixtures prepared at various ratios, and the reactor with the highest biogas production was identified as the optimum reactor. The mixing ratio of this reactor by mass was determined as 2:1:3 for horse manure, apple pulp and sugar beet pulp, respectively, and biogas production was found to be 189.7 ml/g TS. In the second phase, the reactor determined as optimum was administered thermal, alkali, and acid pretreatments, respectively, and biogas production efficiencies were examined. As a result of the thermal pretreatments, the highest biogas production efficiency was found as 329.4 ml/g TS in the reactor which was pretreated at 150°C for 60 minutes. As a result of alkaline pretreatments, the highest biogas production efficiency was determined as 300.9 ml/g TS in the pretreatment reactor which was added NaOH as much as 20% of the solid matter. As a result of acid pretreatments, the highest biogas production efficiency was determined as 310.4 ml/g TS in the pretreatment reactor which was added HNO3 as much as 20% of the solid matter. In conclusion, it was determined that there was an increase in biogas production efficiency in all reactors as a result of thermal, alkali, and acid pretreatments administered to the optimum mass mixing ratio of horse manure, apple pulp, and sugar beet pulp. Also, the pretreatment that increased the biogas production efficiency the most was the thermal pretreatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 594
Atıf : 2.986
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi