Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Eng: Comparative Evaluation Of Side Effects and The Factors Affecting Vaccine Preferences Of Healthcare Workers Within The Booster Covid-19 Vaccination In Turkey
2023
Dergi:  
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Yazar:  
Özet:

Aim: The study’s primary aim is to evaluate the frequency and distribution of 3rd dose vaccines’ side effects, especially for the rare heterologous vaccine scheme. The secondary objective is to determine the factors affecting the booster COVID-19 vaccination preferences of HCWs. Material and Methods: This single-center, retrospective descriptive study was conducted on 1058 HCWs, through an online survey. In this study, 3rd dose COVID-19 vaccine preferences, the affecting factors, and the side effects were questioned and analyzed. Results: 87% of the participants (n=921) had the 3rd booster COVID-19 vaccine. Of those vaccinated, 82.4% (n=759) had Pfizer/BioNTech, and 17.6% (n=162) had CoronaVac/Sinovac. The most common factors that affect the 3rd dose vaccine choice are physicians’/HCWs’ recommendations (53.4% n=492), scientific publications (42.7% n=393), and recommendations of the Ministry of Health (41.6 %, n=383). 83% (n=630) of 759 who were vaccinated with Pfizer/BioNTech developed post-vaccine side effects, while 59% (n=96) of 162 HCWs who were vaccinated with CoronaVac/Sinovac developed (p<0.001). The most common side effect observed was muscle-joint pain (49.2%), and it occurred most frequently in the first 48 hours after vaccination (36%). The most commonly reported side effects in the 2-7 days and 7-28 days post-vaccination were muscle-joint pain (11.6%) and fatigue (1.6%), respectively. It was observed that fatigue, headache, muscle-joint pain, local reaction at the injection site, fever, and lymphadenopathy side effects were more common in those who administered the Pfizer/BioNTech vaccine. Conclusion: Although it is associated with developing more frequent side effects, mRNA vaccines are preferred by HCWs. Physician/HCWs recommendations and scientific publications were found to be the most valuable sources on the decision of vaccine preference.

Anahtar Kelimeler:

Tr: Turkiye'de Guclendirici Covid-19 Asilamasi Kapsaminda Saglik Calisanlarinin Asi Yan Etkilerinin ve Asi Tercihini Etkileyen Faktorlerin Karsilastirmali Degerlendirilmesi
2023
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın birincil amacı, özellikle nadir görülen heterolog aşı şeması için 3. doz aşıların yan etkilerinin sıklığını ve dağılımını değerlendirmektir. İkincil amaç ise sağlık çalışanlarının rapel COVID-19 aşılama tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu tek merkezli, retrospektif tanımlayıcı çalışma, çevrimiçi anket aracılığıyla, 1058 sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Bu çalışmada 3. doz COVID-19 aşısı tercihleri, tercihi etkileyen faktörler ve 3. COVID-19 aşısı ile gelişen yan etkiler sorgulanmış analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %87'si (n=921) 3. rapel COVID-19 aşısı oldu. Bunların %82,4'ü (n=759) Pfizer/BioNTech ve %17,6'sı (n=162) CoronaVac/Sinovac ile aşılandı. 3. doz aşı seçimini etkileyen en yaygın faktörler hekim/sağlık çalışanlarının önerileri (%53,4; n=492), bilimsel yayınlar (%42,7; n=393) ve Sağlık Bakanlığı tavsiyeleridir (%41,6; n=383). Pfizer/BioNTech ile aşılanan 759 kişiden %83'ünde (n=630), CoronaVac/Sinovac ile aşılanan 162 sağlık çalışanının %59'unda (n=96) aşı sonrası yan etki gelişti (p<0.001). En sık görülen yan etki kas-eklem ağrısı (%49,2) olup, en sık aşılamadan sonraki ilk 48 saatte (%36) ortaya çıktı. Aşılamadan sonraki 2-7. gün ve 7-28. gün en sık bildirilen yan etkiler sırasıyla kas-eklem ağrısı (%11,6) ve yorgunluktu (%1,6). Pfizer/BioNTech aşısı yaptıranlarda CoronaVac/Sinovac aşısı yaptıranlara göre yorgunluk, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, enjeksiyon yerinde lokal reaksiyon, ateş ve lenfadenopati yan etkileri daha sık görüldü. Sonuç: Sonuçta, daha sık yan etki gelişimi ile ilişkili olmakla birlikte, mRNA aşıları sağlık çalışanları tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Aşı olma kararı ve aşı tercihleri konusunda en değerli kaynakların doktor/sağlık çalışanı tavsiyeleri ve bilimsel yayınlar olduğu görülmüştür.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Clinics and Laboratory

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 599
Atıf : 331
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini