Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 6
Rus-Ukrayna Savaşı’nın Avrupa Birliği Tedarik Zincirine Etkileri
2022
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Tedarik zincir kavramı, bir ürünün tedarikinden başlayıp tüketiciye ulaşmasına kadar gerçekleştirilen bütün süreci kapsamaktadır. Tedarik zinciri küreselleşmeyle daha kırılgan bir hal almıştır. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreç küresel tedarik ağlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Savaşın gerçekleştiği coğrafya olan Avrupa bu durumdan en çok etkilenen bölgeler arasında yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı Rusya- Ukrayna Savaşı’nın Avrupa Birliği tedarik zincirine etkilerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Savaşa bağlı olarak AB’de en çok etkilenen sektörler; enerji, ekonomi, sanayi, ulaşım ve tarımdır. AB enerji tedariğinde Rusya kaynak coğrafyası, Ukrayna ise enerjinin transferinde geçiş coğrafyası olarak stratejik bir öneme sahiptir. İşgalin başlamasından sonra küresel piyasada enerji fiyatları ciddi oranda artmıştır. Özellikle doğal gaz, AB enerji piyasasında tarihî rekorlar kırmıştır. Bu duruma bağlı olarak AB ekonomilerinde çift haneli enflasyonlar görülmüştür. Savaşa koşut olarak tedarik zincirlerinde yaşanan gecikmeler ürün-fiyat değişimlerinde belirgin farklılıklar oluşturmuştur. Söz konusu durum AB ekonomilerinde resesyona neden olmuştur. Rusya sahip olduğu kıymetli madenlerle imalat sektörünün önemli bir tedarikçisidir. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar neticesinde AB’de çip, otomotiv, araba ve çelik sektörü derinden etkilenmiştir. Savaş dolasıyla Karadeniz’in uluslararası ticarete kapatılması tedarik zincirini bozarken, ticari kısıtlamalar nedeniyle sigorta ücretleri artmıştır. Rusya ve Ukrayna tarım sektöründe iki önemli ülke olarak dikkat çekmektedir. İki ülke mısır, arpa, buğday ve ayçiçek ticaretinde önemli gelirler elde etmektedir. Savaş hem tarım ürünlerine talebi artırmış hem de gıda güvenliğini tehlikeye atmıştır. Karadeniz limanlarının kapatılması sonucunda AB’ye daha az tahıl girişi olurken, gıda endüstrisi fiyatlarında ciddi dalgalanmalar yaşanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the Russian-Ukrainian war on the supply chain of the European Union
2022
Yazar:  
Özet:

The supply chain concept covers the whole process that begins from the supply of a product to the reach of the consumer. The supply chain has become more vulnerable with globalization. The process that began with the Russian occupation of Ukraine in 2022 has negatively affected the global supply networks. Europe, the geography of the war, is among the most affected areas. The aim of this study is to explore the impact of the Russian-Ukrainian war on the supply chain of the European Union. In the study, document analysis of the quality research methods was used. The most affected sectors in the EU due to war are energy, economy, industry, transport and agriculture. In the EU energy supply, Russia's resource geography, while Ukraine has a strategic importance as a transition geography in energy transfer. After the start of the occupation, energy prices in the global market have increased significantly. In particular, natural gas has broken historic records in the EU energy market. Due to this, there have been double-digit inflation in the EU economies. The delays in the supply chains as a result of the war created significant differences in product-price changes. This has led to a recession in the EU economies. Russia is an important supplier of the manufacturing industry with its valuable mines. As a result of the sanctions imposed on Russia, the EU’s chip, automotive, car and steel sectors have been deeply affected. While the closure of the Black Sea to international trade due to the war ruined the supply chain, insurance fees increased due to trade restrictions. Russia and Ukraine are two major countries in the agricultural sector. The two countries earn significant revenue in the trade of Egypt, arpa, grain and peanut butter. The war has increased demand for agricultural products and threatened food security. As a result of the closure of the Black Sea ports, there will be less grain entrance to the EU, while the food industry has experienced severe fluctuations in prices.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.636
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)