Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 86
 İndirme 24
 Sesli Dinleme 2
Xıx. Yüzyıl Ortalarında Vize Kazası’nda Sosyo-ekonomik Hayat
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti XIX. yüzyılda, Tanzimat’ın ilanından itibaren halktan adaletli bir vergi toplama sistemi getirmeye çalışmıştır. Bunun için çeşitli eyaletlerinde temettuât sayımlarını gerçekleştirmiştir. Temettuât defterlerine kaydedilen veriler, sosyal ve iktisadî açıdan dikkate değerdir. Bu sayımlar malî veri olma yanında demografik yapı, ekili dikili arazi, hayvan yetiştiriciliği ve vergi mükellefleri ile ilgili çeşitli bilgiler vermesi açısından da önem arz etmektedir. Nitekim günümüzde Kırklareli’ye bağlı Vize Kazasında gerçekleştirilen temettuât sayımlarında Tanzimat’la beraber getirilen yeni iktisadi usulün, sosyo-ekonomik hayata nasıl yansıdığı açıkça görülmektedir. Bu çalışmada 1845 yılında gerçekleştirilen ve Rumeli bölgesindeki Vize Kazası merkez mahallelerine ait 6 adet temettuât defteri incelenmiştir. Osmanlı Devleti’nin yaptığı sayımlar, çoğunlukla dini esasa göre yapılmıştır. Bunun bir örneği, Vize’nin temettuât defterlerinde de görülmektedir. Ekonomik temeli tarım ve hayvancılık olan Osmanlı Devleti’nin tamamında olduğu gibi, küçük bir Trakya kasabası olan Vize’nin durumu da benzer şekildedir. Nitekim Vize temettuât defterlerindeki hanelerin büyük çoğunluğunun, çiftçilik ile geçimlerini sağlamaları bunu doğrulamaktadır. Kasabanın demografik yapısına göz atıldığında Vize merkezinin tahmini olarak hesap edilebilen ortalama nüfus oranı hem Müslüman hem de Gayrimüslimler için neredeyse yarı yarıyadır. Ayrıca Vize temettuât defterlerindeki meslek kayıtlarından anlaşıldığına göre, Müslümanlar, çiftçiliğin yanında, en çok debbağlık (dericilik) yapmaktaydı. Gayrimüslimler ise çiftçiliğe ilaveten en çok dülgerlik (marangozluk) işiyle uğraşmıştır. Dolayısıyla hayvancılık ve ormancılığın yan kollarının Vize’de önemli bir gelir kaynağı olduğu ortaya çıkmaktadır. Müslüman mahallelerdeki nüfusa dair 25 farklı türde meslek kaydına rastlanılmaktadır. Gayrimüslimlerde ise 21 farklı türde kaydın bulunduğu görülmektedir. Bu çalışma ile Temettuât defterlerinden elde edilen verilerle, gerek Müslüman nüfusun gerekse Gayrimüslim nüfusun meşgul oldukları iş kolları, sahip oldukları tarım arazileri, yetiştirdikleri ürünlerin çeşit ve miktarları tespit edilmiştir. Ayrıca yine bu iki dine mensup olan Vize’deki ahalinin, elde ettikleri kazançlar ve ödedikleri vergilerle, XIX. yüzyıl ortalarındaki sosyal ve ekonomik durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Xix. Social-economic Life In The Middle Of The Century Visa Accident
2020
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State of XIX. In the century, since the proclamation of Tanzimat, it tried to bring a fair tax collection system from the people. He has made a number of complaints in various states. The data recorded in themettuât records are social and economicly valuable. These calculations are also important in terms of providing information about the demographic structure, planted land, animal farming and taxpayers. In fact, today it is clear how the new economic procedure brought together with Tanzimat in the summaries of the visa crashes connected to Kırklareli reflects the socio-economic life. In this study, in 1845 and in the Romeli district of the Visa Accident Central districts were examined 6 subjects. The calculations made by the Ottoman State were mostly based on religious principles. A example of this is also seen in the VISA’s book. As in the entire Ottoman State, which is the economic basis of agriculture and livestock, the situation of Vize, a small town of Trakya, is similar. In fact, the majority of the households in the visa book of them confirm that they are living with agriculture. If you look at the demographic structure of the town, the average population ratio that can be calculated as the Visa Center estimates is almost half for both Muslims and Non-Muslims. Also, as it is clear from the professional records in the visa temettuât books, Muslims, along with agriculture, did the most debbağlık (dericilik). And the greatest of them, the greatest of them, the greatest of them, the greatest of them, the greatest of them. Therefore, it turns out that the side arms of livestock and forestry are an important source of income in the Visa. There are 25 different types of occupations in the Muslim neighborhoods. There are 21 different species of records. This study and the data obtained from the Temettuât books, whether the Muslim population or the Muslim population is concerned with the business arms, the agricultural land they own, the variety and quantities of the products they cultivate. Also, again, these two religions belong to the visa, with the profits they obtain and the taxes they pay, XIX. The social and economic situation in the middle of the century has been revealed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini