Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
GİARDİASİS TANILI HASTALARIN DIŞKI ÖRNEKLERİNDE TPI GEN LOKUSU HEDEFLENEREK G. intestinalis GENOTİPLERİNİN PCR – RFLP YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI
2016
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Giardia birçok omurgalı konağı enfekte edebilen kamçılı bir bağırsak parazitidir. Giardiasis insan içinyaygın protozoon enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyondur.Farklı coğrafik bölgelerde yaşayan insanlardan izole edilen binden fazla dışkı örneğinden PCR ile elde edilen DNA’nın incelenmesi sonucunda G. intestinalis’in A ve B tiplerinin insan enfeksiyonları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı giardiasis tanılı hastalarda TPI gen lokusu hedeflenerek PCR ve RFLP yöntemi ile G. intestinalis’in moleküler olarak grup A ve grup B olarak genotiplendirilmesi ve bu genotiplerin hastalığın klinik olarak semptomatik ve asemptomatik tablolarla ilişkisi ve genotiplerin dağılımının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 2008-2011 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda giardiasis tanısı almış olan 75 hasta dışkı numunesi incelenmiştir. Kist tanısı için lugol ile mikroskopik inceleme, DNA amplifikasyonu için PCR ve genotip tayini için restriksiyon analizi (RFLP) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 75 hastanın 69’u semptomatik 6 ’sı asemptomatik olgulardan oluşmaktaydı. Semptomatik 69 olgunun 67’si genotip A olarak bulunmuş iken, 2’si genotip B olarak bulunmuştur. Asemptomatik 6 olgunun tamamı genotip B olarak gözlemlenmiştir. Sonuç: Semptomatik olgular ile G. intestinalis genotip A arasında anlamlı bir ilişki olduğu (p<0.05) gözlemlenmiştir. Giardiasis tanısı alan olgularda tip A genotipinin sayıca tip B genotipine göre anlamlı olarak (p<0.05) daha fazla olduğunu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.004
Atıf : 2.004
Kocatepe Tıp Dergisi