Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Sağlık ve Eğitim Endekslerinin Ekonomik Büyüme İle İlişkisinin Analizi: Türk Devletleri Teşkilatı Örneği
2022
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Ekonomik büyüme ve kalkınma hala tüm ülkelerin en önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Ekonomik büyüme ve insani gelişme kavramlarının temeli aynı olmakla birlikte, ekonomik büyüme kalkınmayı kişi başına düşen milli gelir artışı ile değerlendirirken, insani gelişme bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için ekonomik, sosyal, kültürel ve politik tercihlerin artırılmasını hedeflemektedir. Bireylerin elde ettiği gelir artışları önemli olsa da tek başına refah artışı için yeterli olmamaktadır. Asıl önemli olan gelir artışlarının bireyin yaşam standartlarında meydana getirdiği değişikliklerdir. İnsanların refah düzeylerinin ölçülmesinde büyük öneme sahip olan insani gelişmenin ekonomik büyüme ile karşılıklı ilişki içerisinde olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk Devletleri Teşkilatı’nı oluşturan ülkelerde (Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan) 1995-2019 dönemi için insani gelişme endeksi alt endekslerinden sağlık ve eğitim alt endekslerinin ekonomik büyüme ile olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Panel veri analiz yönteminin kullanıldığı çalışmada kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla bağımlı değişken olarak kullanılırken, sağlık ve eğitim alt endeksleri bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için Westerlund (2006) panel eş bütünleşme testinden yararlanılmıştır. Eşbütünleşme katsayılarının tahmininde ise Eberhardt ve Bond (2009) tarafından önerilen AMG testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda panel genelinde katsayılar istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Sağlık alt endeksindeki %1’lik artış kişi başı GSYİH’da %5,7’lik artışa neden olurken, Eğitim alt endeksindeki %1’lik artış bu ülkelerde kişi başı GSYİH’yı %1,5 oranında azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis of Health and Education Index Relationship with Economic Growth: An Example of the Turkish State Organization
2022
Yazar:  
Özet:

Economic growth and development are still among the most important targets of all countries. While the foundation of the concepts of economic growth and human development is the same, economic growth is assessed by the increase in national income per person, human development aims to increase economic, social, cultural and political preferences for the individual to realize itself. Although the income increases that individuals obtain are significant, it alone is not sufficient to increase well-being. The most important thing is the changes in the individual’s living standards. Human development, which is of great importance in measuring people’s well-being levels, is in mutual relationship with economic growth. The aim of this study is to investigate the relationship between the health and education sub-indices and economic growth in the countries that form the Turkish Organization (Kazakhstan, Turkey, Azerbaijan and Kyrgyzstan) for the period 1995-2019. The panel data analysis method is used as a variable depending on non-clean domestic income per person, while the health and education sub-indices are used as independent variables. The Westerlund (2006) panel integration test was used to test the relationship between the variables. For the forecast of integration rates, the AMG test was used by Eberhardt and Bond (2009). The results of the research found the ratings throughout the panel statistically meaningful. The increase of 1% in the health sub-index leads to an increase of 5.7% in GDP per person, while the increase of 1% in the education sub-index leads to a reduction of 1.5% in GDP per person in these countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.636
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)