Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
Riskli Gebeliklerde Algilanan Stres: Bir Olcek Gelistirme Calismasi
2023
Dergi:  
Journal of Nursology
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı riskli gebeliklerde algılanan stresi ölçmede kullanmak üzere Neuman Sistemler Modeli’ne temellendirilmiş geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Yöntem: Bu araştırma metodolojik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir hastanede takip edilen ve gebeliğinde risk bulunan 201 gebenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi için SPSS V23 programından yararlanılmıştır. Ölçeğin geliştirilmesi için geçerlik analizleri kapsamında (1) uzman görüşleri ve Davis tekniği ile kapsam geçerliği, (2) Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) katsayısı, Barlett küresellik testi, açıklayıcı faktör analizi ile yapı geçerliği, (3) Ateşman okunabilirlik formülü (Türkçe için) ile okunabilirlik analizi yapılmıştır. Güvenirlik analizleri kapsamında (1) Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ve madde toplam istatistikleri ile iç tutarlılık, (2) Alt ve üst grupların karşılaştırmaları analizleri yapılmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda araştırmacılar tarafından geliştirilen Neuman Sistemler Modeli’ne temellenen Riskli Gebeliklerde Algılanan Stres Ölçeğinin KMO değeri 0,805 ve Bartlett test istatistiği 2346,678 (P < ,001) olarak elde edilmiştir. Üç faktörlü olarak oluşturulan ölçeğin toplam varyansı açıklanma oranı %40,15 olarak tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonrası ölçekten 5 madde çıkarılmış ve Cronbach alfa değeri ,87 olarak bulunmuştur. Üç alt boyut ve 34 ifadeden oluşan ölçekte Alfa güvenirlik katsayısı en yüksek ,86 olarak Psikolojik alan alt boyutunda belirlenmiştir. Fizyolojik ve Sosyokültürel/ Gelişimsel/ Spritüel alan alt boyutlarının Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı sırasıyla ,67 ve ,73 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Neuman Sistemler Modeli’nin yaşamsal alanlarına temellendirilen ölçeğin riskli gebeliklerde algılanan stresi ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptanmıştır

Anahtar Kelimeler:

Perceived Stress In Risky Pregnancy: A Scale Development Study
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aims to develop a valid and reliable scale based on Neuman Systems Model to measure perceived stress in risky pregnancies. Methods: This research was carried out with a methodological method. The study was carried out with the participation of 201 pregnant women who were followed in a hospital and whose pregnancy was at risk. The Statistical Package for Social Sciences V23 program was used for data analysis. Within the scope of validity analysis for the development of the scale, (1) content validity with expert opinions and Davis technique, (2) Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) coefficient, Barlett sphericity test, construct validity with explanatory factor analysis, (3) readability with Ateşman readability formula (for Turkish) analysis was made. Within the scope of reliability analysis, (1) Cronbach’s alpha reliability coefficient and item total statistics and internal consistency, (2) Comparisons of lower and upper groups were analyzed. Results: As a result of the analysis, the KMO value of the Perceived Stress in Risky Pregnancies Scale based on the Neuman Systems Model developed by the researchers was obtained as 0.805 and the Bartlett test statistic as 2346,678 (P < .001). The total variance disclosure rate of the three-factor scale was determined as 40.15%. After the analysis, 5 items were removed from the scale and the Cronbach alpha value was found to be .87. In the scale consisting of three subdimensions and 34 statements, the highest Alpha reliability coefficient was determined as .86 in the Psychological domain sub-dimension. Cronbach Alpha reliability coefficient of Physiological and Sociocultural/ Developmental/ Spiritual domain sub-dimensions, respectively; It was determined as .67 and .73. Conclusion: The scale based on the vital areas of the Neuman systems model was found to be a valid and reliable measurement tool for measuring perceived stress in risky pregnancies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Nursology

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.013
Atıf : 10.461
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini