Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 19
 İndirme 6
Cerrahi Hemşirelerin Basınç Yaralanması, Risk Faktörleri ve Önlenmeye İlişkin Bilgilerin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışma cerrahi hemşirelerinin basınç yaralanmsı, risk faktörleri ve önlemeye ilişkin bilgilerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini Karabük ilindeki üniversite, devlet ve özel hastanelerin ameliyathane, cerrahi klinikler ve cerrahi yoğun bakımında çalışan 400 hemşire oluşturdu. Tam sayım örnekleme yöntemi ile çalışmanın yapılacağı tarih aralığında izinli veya raporlu olmayan, katılıma istekli ve onam veren 245 cerrahi hemşiresi çalışma kapsamına alındı. Veriler, kişisel bilgi formu ve ‘Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi’ ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzde değerleri, ortalama, standart sapma Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis Varyans analizinden yararlanıldı. Bulgular: Çalışmada cerrahi hemşirelerin en yüksek oranda doğru yanıt verdikleri konuların sırasıyla yara tanımı, evrelendirilmesi, önleme ve risk olduğu belirlendi. Yoğun bakımda çalışan hemşirelerin önleme ve risk, yara tanımına yönelik aldıkları puanların cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelere göre anlamlı düzeyde yüksek (p=0.007), basınç yaralanması ile sık karşılaşma, ölçek kullanma, hizmetiçi eğitim alma, basınç yaralanmasına yönelik makale okuma ve internetten araştırma yapma ile hemşirelerin doğru yanıt puan ortalamaları arasında istatistiksel olaak anlamlı ilişki olduğu görüldü (p<0.001). Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda cerrahi klinikler ile ameliyathanelerde çalışan hemşirelere basınç yarası, önleme ve risk değerlendirmeye yönelik hizmet içi eğitim planlama, bilimsel toplantıya katılma ve araştırma yapmaya teşvik etme önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Surgical Nurses’ Pressure Ulcer, Risk Factors and Knowledge Related To Prevention
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: This descriptive study was conducted in order to evaluate the knowledge of surgical nurses about pressure ulcer, risk factors and prevention. Material and Methods: The universe of the study comprises 400 nurses working in intensive care, operating room and surgical clinics of a university, state and private hospital in Karabük province. 245 surgical nurses who were not on leave or reported, willing to participate in the study and who gave consent were included in the study during the period of the study by the complete counting sampling method. As the data collection for personal information form, Modified Pieper Pressure Ulcer Knowledge Test was used. Frequency and percentage, mean, Mann-Whitney U test, Kruskal–Wallis were used to evaluate the data. Results: In this study, the topics for which surgical nurses responded most accurately were pressure ulcer description, staging, prevention and risk assessment, respectively. The prevention and risk, ulcer definition scores of the nurses working in intensive care unit were significantly higher than the nurses working in surgical clinics (p=0.007), and there was a statistically significant relationship between the frequent exposure with pressure injury, using scales, participating in-service training, reading articles on pressure ulcers and doing research on the internet, and nurses' correct response scores (p<0.001). Conclusion: In line with these results, nurses working in surgical clinics and operating rooms may be advised to plan in-service training for pressure ulcer, prevention and risk assessment, to participate in scientific meetings and to encourage them to conduct research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 64
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini