Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 76
 İndirme 14
Kodlama Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği’nin(KEYTÖ) Geliştirilmesi
2019
Dergi:  
Gelecek Vizyonlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı, ortaokulda yer alan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi içinde yer alan Kodlama eğitimine ilişkin tutum ölçeği geliştirmektir. Araştırmada bir tarama modeli olan “Betimsel Yöntem” kullanılmıştır. Bu tarama işleminde beşli likert tipi ölçekler yoluyla elde edilmiştir. Geliştirilen 5’li Likert tipi tutum ölçeğinde yer alan ifadelerin beş derece üzerinden değerlendirmeleri istenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde yer alan 5 ortaokulda okuyan öğrenciler arasından seçkisiz olarak belirlenmiş olan 503 kişi oluşturmuştur. Bu okullarda ölçek uygulaması yapılmadan önce gerekli resmi izinler alınmıştır. Bu öğrencilerden 256’ü kız, 247’si erkektir. 57 maddelik deneme ölçeğine “Kodlama Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği (KEYTÖ)” adı verilmiştir. 57 madde olarak hazırlanan deneme ölçeği için belirlenen 503 kişilik çalışma grubu büyüklüğü olarak yeterli sayıya ulaşılmıştır. Her bir değişken için yaklaşık 9 yanıtlayıcı (1:9) oranına ulaşılmıştır. Yapılan ön test sonuçlarından elde edilen veriler üzerinde öncelikle SPSS programı kullanılarak Açımlayıcı Faktör Analizi(AFA) uygulanmıştır. AFA’dan elde edilen değerlere bakıldığında; KMO katsayısının 0.960 ve Barlett Sphericity testi sonucunun ?2= 13712,012, df= 1596, (p<.00) istatistiksel olarak anlamlı bulunması verilerin faktör analizine uygun olduğunu göstermiştir. Bu yapılan analiz sonucunda 57 maddelik ölçeğin 16 maddesinin çıkarılmasına karar verilmiştir. AFA sonucunda toplam 41 madde için 2 faktörlü yapı için açıklanan varyansın %47,892 olduğu saptanmıştır. Ölçek maddelerinin faktör yükleri 0.530 ile 0.737 arasında hesaplanmıştır. Kalan 41 madde üzerinde AMOS programı kullanılarak Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda ölçekten elde edilen ki-kare değerinin serbestlik derecesine oranının (1938,878/778= 2,492) 2.5’in altında mükemmel düzeyde bir değere sahip olduğu görülmüştür. Bu bulgu(?2/sd=2,492), veri setinin faktör yapısını desteklediğini göstermektedir. DFA sonucunda elde edilen uyum indeks değerleri incelendiğinde kabul edilebilir düzeyde uyum gösterdikleri görülmektedir. DFA sonucunda oluşan uyum iyiliği indeksleri incelendiğinde modelin uyumlu olduğu görülmektedir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler, KEYTÖ ölçeğinin Ortaokulda Yer Alan Kodlama Eğitimine Yönelik Öğrenci Tutumları’nı ölçmede geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. KEYTÖ 41 madde ve iki boyuttan oluşmaktadır. Ölçekte ters kodlanan madde bulunmamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Improving the attitude scale toward coding training
2019
Yazar:  
Özet:

The main objective of this study is to develop the scale of attitude towards the coding training included in the information technology and software course in the high school. In the study, a scan model was used as a "Bethimal Method". In this scan process, it was obtained through the five-like likert type scales. The expressions in the 5 Likert type attitude scale developed were asked to be evaluated over five degrees. The study’s work group formed 503 people who were selectively identified among the students studying in the 5 secondary schools located in Ankara or Keçiören district in the 2018-2019 educational year. The necessary formal permits were obtained in these schools before the scale application was made. Of these students, 256 are girls and 247 are men. The 57 material test scale is called "Coding Training Attitude Scale (KEYTÖ)." The size of the 503 working group for the test scale prepared as 57 items has been reached as sufficient number. For each variable there were approximately 9 respondents (1:9) ratio. The data obtained from the preliminary test results were first applied with the SPSS program for the Opening Factor Analysis (AFA). With regard to the values obtained from AFA, the conclusion that the KMO ratio is 0.960 and the Barlett Sphericity test result is statistically meaningful, is indicated that the data is in accordance with the factor analysis. This analysis resulted in the decision to remove the scale of 57 matters of 16 matters. The AFA result found that the variance described for the two-factor structure for a total of 41 substances was 47,892%. The factor loads of the measurement materials are calculated between 0.530 and 0.737 . On the remaining 41 items, the verifying factor analysis (DFA) was applied using the AMOS program. The analysis found that the freedom rate ratio of the square value obtained from the scale (1938,878/778 = 2,492) had an excellent level of value below 2.5 . This finding(?2/sd=2,492) shows that the data set supports the factor structure. When the conformity index values obtained from the DFA are studied, they are seen to be compatible at an acceptable level. When the conformity well-being indices formed in the DFA result are studied, the model is found to be compatible. The data obtained from the results of the analyses show that the KEYTÖ scale is valid and reliable in measuring the student attitudes towards the field coding training in high school. It consists of 41 ingredients and two dimensions. There is no counter-coded substance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gelecek Vizyonlar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 96
Atıf : 64
Gelecek Vizyonlar Dergisi