Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
7343 Sayılı Kanunla Yapılan Değişikliklerle Birlikte Hacizli Malların Satış Talebi ve Satış Giderleri
2023
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

7343 sayılı Kanunla İcra ve İflas Kanunu’nun paraya çevirme hükümleri hakkında önemli değişiklikler yapılmış, özellikle açık artırmanın tamamen elektronik ortamda yapılması esası benimsenmiştir. Bu Kanunla yapılan değişikliklerden biri de satış talebine ilişkindir. İİK m. 106 hükmünde yapılan değişiklik-le borçluya da açıkça satış talep etme yetkisi verilmesi isabetli olmuştur. Taşınır ve taşınmazların satışını talep etme süreleri arasındaki farklılığın kaldırılıp, sürenin her ikisi bakımından da bir yıl olarak öngörülmesi, yeknesaklığı sağlamak bakımından yerindedir. Ancak bu sürenin bir yıl yerine altı ay olarak düzenlenmesi daha isabetli olabilirdi. Borçluya satış yetkisi verilmesi halinde, satış isteme sürelerinin hangi andan itibaren duracağı ve yeniden işlemeye başlayacağının açıkça hükme bağlanması yerindedir. Açık artırmada malın satılamaması halinde alacaklının kalan satış isteme süresi içinde yeniden satış günü talep edebilmesi ve böylece yeniden satış talebine gerek olmaksızın malın satışının mümkün kılınması da isabetli bir değişikliktir. Satışı talep edilme-sine rağmen bir yıllık satış isteme süresi içinde malın satılamaması halinde, satış isteme süresinin alacaklı bakımından bir yılın sona erdiği tarihten itibaren bir yıl daha uzayacağına ilişkin yeni hüküm, ilave süre içinde mal üzerindeki haczin devam edecek olması nedeniyle, alacaklının menfaatlerini korumaya yönelik bir düzenleme niteliğini taşımaktadır. Kanunun 106 ncı maddesinde, satış talep eden alacaklının, bu talebiyle birlikte kıymet takdiri ve satış gider-lerini, motorlu kara taşıtları bakımından bunlara ilaveten muhafaza giderlerini peşin olarak ödemesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu hükmün, icra takibinin bir an önce sonuçlanması ve uygulamada yaşanan bazı sorunların giderilmesi amacına yönelik olması nedeniyle isabetli olduğu söylenebilir. Ancak satış talebinin geri alınabilmesi bakımından açık artırma başlangıcı yerine, teklif verme başlangıcının esas alınmasının isabetli olmadığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

7343 amendments to the law, with the demand for sale of goods and expenses for sale of goods
2023
Yazar:  
Özet:

The Law No. 7343 has made significant amendments to the provisions of the Execution and Bankruptcy Act, in particular the principle of making an open auction in a fully electronic medium. One of the changes made to this Law is related to the demand for sale. In accordance with the provisions of Article 106, the debtor is also entitled to obtain the right to request sales. The difference between the periods of demand for the sale of the transferred and non-transported is removed, and the period is foreseeable as one year in both aspects, in terms of ensuring the equivalent. But it could be better to set this period as a six months instead of a year. If the debtor is granted the sale authority, it is in place to clearly determine from which moment the sale request periods will stop and start processing again. In the event that the goods are not sold in the open auction, the recipient can request the rest of the sale day within the request period and thus make it possible for the sale of the goods without the need for the re-sales request. If the goods are not sold within a year of demand for sale, the new provision that the demand for sale will be extended another year from the date of the end of a year in terms of the recipient, because the volume on the goods will continue within an additional period, has the nature of a regulation aimed at protecting the recipient’s interests. Article 106 of the law requires the recipient to pay in advance the valuation and sales expenses of the request, as well as the conservation expenses of motor vehicles. This provision can be said to be appropriate because it is aimed at the immediate conclusion of the execution follow-up and the purpose of solving some problems in the implementation. However, it can be said that instead of the opening of the auction in terms of the demand for sale can be recovered, it is not appropriate to rely on the beginning of the offer.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 739
Atıf : 2.741
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi