Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 6
Covıd-19 Salgınının Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilere İlişkin Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının Yorumlanması ve Uygulanması Üzerindeki Olası Etkileri
2020
Dergi:  
İstanbul Hukuk Mecmuası
Yazar:  
Özet:

COVİD-19 salgınının kamu sağlığı üzerindeki etkilerini minimuma indirmek amacıyla devletler tarafından alınan sosyal mesafenin korunmasına ilişkin tedbirler ekonomik işleyişi pek çok açıdan olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, koronavirüs krizi yerel vergi mevzuatlarında ivedikle bir takım düzenlemeler yapılmasına yol açmıştır. COVİD 19 salgını nedeni ile ortaya çıkmış olan ekonomik problemler gibi büyük çaplı ekonomik sorunlar sadece yerel mevzuat ve vergi politikası açısından değil, bölgesel ve uluslararası mevzuat ve vergi politikaları açısından da bir takım değişikliklere neden olabilmektedir. 2008 Finansal Krizi sonrasında Avrupa Birliği çapında Finansal İşlemler Vergisi uygulanmasına ilişkin öneri ve uluslararası arenada bilgi değişiminin kazandığı önem sonucu alanda yaşanan hatırı sayılır gelişme yakın geçmişten çarpıcı örneklerdir. Bu makale COVİD 19 salgınının gelir ve servet üzerinden alınan vergilere ilişkin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının yorumlanması ve uygulanması üzerindeki olası etkileri üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının yorumlanması ve uygunlanmasına ilişkin olası sorunlar incelenmekte, daha sonra ise salgının halihazırda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının güncellenmesine yönelik olarak uluslararası alanda yürütülmekte olan çalışmalar üzerindeki etkisinden bahsedilmektedir. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının yorumlanması ve uygunlanmasına ilişkin olarak OECD Sekretaryası 3 Nisan 2020 tarihinde yayınladığı ‘OECD Sekretaryası’nın Vergi Anlaşmaları ve COVİD-19 Krizinin Etkisine İlişkin Analizi’ başlıklı dokümanda gerçek ve tüzel kişilerin mukimliği, işyeri oluşumu ve sınır ötesi çalışanların ücret gelirlerine ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. Her ne kadar bahsi geçen dokümanda Sekretarya tarafından incelenememiş olsa da, transfer fiyatlandırması ile ilgili sorunların da ivedilikle çözüme kavuşmaları gerekmektedir. COVİD-19 salgını ile beraber, salgın öncesinde tartışılan veya üzerinde çalışılmakta olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında bir takım değişiklikler yapılmasına (özellikle ekonominin dijitalleşmesinden doğan sorunların giderilmesine) yönelik çalışmaların sekteye uğrayıp uğramayacağı ile ilgili de tereddütler oluşmuştur. OECD tarafından yapılan açıklamalar ise söz konusu projelerin ciddi bir gecikmeye uğramadan devam ettikleri yönündedir.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Possible Impacts On The Interpretation and Implementation Of Double Tax Prevention Agreements On Income and Wealth Taxes
2020
Yazar:  
Özet:

The measures taken by the states to protect the social distance in order to minimize the effects of the COVID-19 epidemic on public health have a negative impact on the economic functioning in many ways. Therefore, the coronavirus crisis has led to a series of regulations in the local tax legislation. Large economic problems, such as economic problems arising from the cause of the COVID 19 epidemic, can lead to a series of changes not only in terms of local legislation and tax policy, but also in terms of regional and international legislation and tax policy. After the 2008 Financial Crisis, the proposals on the implementation of the Financial Transactions Tax throughout the European Union and the importance of information exchange in the international arena resulted in the record number of developments in the field are impressive examples of the recent past. This article focuses on the possible effects of the COVID 19 epidemic on the interpretation and implementation of agreements to prevent double taxation on income and wealth taxes. For this purpose, the potential issues related to the interpretation and compliance of the double tax prevention agreements are first examined, and then the impact of the epidemic on the international work on the updating of the already double tax prevention agreements is discussed. On the interpretation and compliance of the double taxation prevention agreements, the OECD Secretariat published on April 3, 2020’s “OECD Secretariat’s Tax Agreements and Analysis on the Impact of the COVID-19 Crisis” document provides statements on the stability of real and legal persons, the formation of workplaces and the remuneration income of cross-border workers. Although the aforementioned document has not been examined by the Secretary, the issues related to the transfer pricing must also be resolved in advance. In addition to the COVID-19 epidemic, there have been doubts about whether the work on the prevention of double taxation agreements discussed before the epidemic or on which it is being studied to make a series of changes (especially the elimination of the problems arising from the digitalization of the economy) will not enter the sector. The OECD says the projects are ongoing without a serious delay.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İstanbul Hukuk Mecmuası

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.760
Atıf : 4.744
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini