Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Romanov Koyun Irkında Dölverimi Özellikleri, Yaşama Gücü, Büyüme Performansı ve Bazı Vücut Ölçüleri
2021
Dergi:  
Veterinary Sciences and Practices
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, Romanov koyunlarının bazı dölverimi özellikleri ve kuzularının doğum ağırlığı, sütten kesim yaşındaki (90 gün) yaşama gücü, büyüme performansı ve bazı vücut ölçülerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırma, 2 ve 3 yaşındaki 78 baş Romanov koyun ve bu koyunlardan doğan kuzular üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada canlı ağırlıklar ve vücut ölçüleri doğumdan sütten kesim yaşına kadar 15 gün arayla belirlenmiştir. Canlı ağırlık ve vücut ölçülerinin 15., 30., 60. ve 90. gündeki değerleri doğrusal interpolasyon yöntemi ile hesaplanmıştır. Romanov ırkı koyunlarda tekiz doğum oranı, çoğuz doğum oranı ve bir doğuma düşen kuzu sayısı sırasıyla %32.85, %67.15 ve 1.71 olarak belirlenmiştir. Kuzuların doğum ağırlığı, sütten kesim yaşındaki yaşama gücü ve canlı ağırlık ve ortalamaları sırasıyla 3.12 kg, %85.83 ve 11.42 kg bulunmuştur. Sütten kesim yaşındaki (90 gün) cidago yüksekliği, incik çevresi, göğüs derinliği ve vücut uzunluğu sırasıyla 44.12 cm, 7.78 cm, 20.61 cm ve 43.14 cm olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak bu araştırmada, Romanov ırkı koyunların çoğuz doğum oranı yüksek olmasına rağmen yaşama gücü zayıf bulunmuştur. Romanov kuzuların doğum ağırlığının ülkemizde yetiştirilen ikizlik oranı yüksek ırkların doğum ağırlığına yakın olmasına rağmen sütten kesim yaşındaki canlı ağırlığının arzu edilen seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, bu araştırma bulgularının yurtdışında yetiştirilen Romanov koyun ve kuzularından elde edilen dölverimi ve büyüme performansı verilerinden daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Reproductive Traits, Survivability, Growth Performance and Several Body Size Characteristics In Romanov Sheep
2021
Yazar:  
Özet:

This research was performed to determine the reproductive traits of Romanov sheep and birth weight, survivability at weaning age (90 days), growth performance, and several body size characteristics of their lambs. The research was conducted on 78 Romanov sheep, 2 and 3 age, and their lamb. In the research, live weight and body measurements were determined up to weaning from birth interval 15 days. Data of 15., 30., 60. and 90. days for live weight and body measurements were calculated with the linear interpolation method. Single birth rate, multiple birth rate, and number of lambs per birth were 32.85%, 67.15% and 1.71 respectively. The mean of birth weight, survivability, and weaning weight for lambs were 3.12 kg, 85.83% and 11.42 kg respectively. Height at withers, cannon-bone circumference, chest depth and body length at weaning period (90 days) were 44.12 cm, 7.78 cm, 20.61 cm and 43.14 cm respectively. In conclusion, in this study, although the birth rate of the Romanov sheep was high, lambs' survivability was found to be weak. Although the birth weight of Romanov lambs was close to the birth weight of the breeds with the twinning rate in our country, it was determined that the live weight at weaning age was not at the desirable level. In addition, these research findings were found to be lower than the fertility and growth performance data obtained from Romanov sheep and lambs raised abroad.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Veterinary Sciences and Practices

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 559
Atıf : 1.407
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini