Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
Retensiyo Sekundinarumlu İneklerde Bazı Biyokimyasal Parametreler ve Mineral Madde Düzeylerinin Araştırılması.
2008
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, retensiyo sekundinarum (RS) şekillenmiş (n=28) ve şekillenmemiş (n=44) sütçü ineklerin kan serumunda bazı biyokimyasal parametrelerin ve mineral madde düzeylerinin araştırılması ve retensiyo sekundinarumdaki etkilerinin tespit edilmesi amaçlandı. Bu amaçla RS şekillenen ve şekillenmeyen ineklerde alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), laktat dehidrogenaz (LDH), kan üre nitrojen (BUN), kreatinin (CRE), albumin (ALB), glukoz, direkt ve total bilirubin, total protein, kalsiyum (Ca), fosfor (P), magnezyum (Mg) ve demir (Fe) düzeyleri otoanalizörde saptandı. Çalışmada retensiyo sekundinarumlu hayvanlarda serum total protein (p< 0.05) ve Ca düzeyleri (p< 0.01) retensiyo sekundinarum şekillenmeyen hayvanlardan daha düşük bulundu. Diğer parametrelerde ise her iki grup arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemsiz olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, serum biyokimyasal parametrelerdeki farlılıkların puerperal dönemdeki değişikliklerden veya puerperal dönem sorunlarından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Ancak, serum mineral düzeyindeki farklılığın puerperal dönemden ayrı olarak beslenme şekillerine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kalsiyum düzeyindeki farklılık, çalışmada da görüldüğü gibi retensiyo oluşumunda etkili olmaktadır. Bu yüzden, doğumdan önce hayvanların rasyonlarına özellikle mineral madde açısından dikkat edilmesinin ve hayvanların metabolik profillerin kontrol edilmesinin puerperal dönem sorunlarının önlenmesinde yararlı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Research of certain biochemical parameters and levels of mineral substances in secondary cows.
2008
Yazar:  
Özet:

This study was aimed at researching certain biochemical parameters and levels of mineral in the blood serum of retention secondary (RS) formed (n=28) and nonformed (n=44) milk cows and identifying their effects on retention secondary. The levels of alanin aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphate (ALP), lactate dehydrogenase (LDH), blood urine nitrogen (BUN), creatine (CRE), albumin (ALB), glucose, direct and total bilirubin, total protein, calcium (Ca), phosphorus (P), magnesium (Mg) and iron (Fe) were determined in the autoanalyzer. The study found that the total serum protein (p< 0.05) and Ca levels (p< 0.01) in secondary retention animals were lower than in non-formed secondary retention animals. In other parameters, the difference between the two groups was statistically irrelevant. As a result, it is believed that differences in serum biochemical parameters may be caused by changes in the puerperal period or problems in the puerperal period. However, the difference in serum mineral levels may occur separately from the puerperal period depending on the diet. The difference in calcium levels is effective in the formation of retention, as it is also seen in the study. Therefore, it is believed that paying attention to animal rations before birth, especially in terms of mineral substances, and controlling animal metabolic profiles, will be useful in preventing puerperal period problems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 651
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi