Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
2010-2016 Yillari Arasinda Turki̇ye-rusya İli̇ski̇leri̇ni̇ Sekteye Ugratma İhti̇mali̇ Olan Olaylar Uzeri̇ne Bi̇r Degerlendi̇rme
2024
Dergi:  
Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Avrasya coğrafyasının iki önemli aktörü olan Türkiye ve Rusya'nın Kafkasya, Ortadoğu, Orta Asya ve Karadeniz havzasında etkin bölgesel aktörlerdendir. İki ülke bütün bu alanlarda jeopolitik rakip konumundadır. Bu rekabet tarih boyunca iki ülkenin dönemsel özellikleri ile paralel olarak gelişme göstermiştir. Bu bağlamda Türkiye–Rusya ilişkilerinin geleceğinden bahsedebilmek için iki devletin dünü, bugünü ve yarını arasındaki bağı rasyonel bakış açısıyla dikkate alarak olaylara ve olgulara yaklaşılmalıdır. 2000’li yılların başında Rusya’da Putin ve Türkiye’de Erdoğan döneminin başlamasıyla Türkiye- Rusya ilişkileri rekabetten ortaklığa ve işbirliği anlayışına dönüşmüştür. İki aktör arasındaki ilişkilerdeki bu dönüşüm hem iç dinamiklerin hem de uluslararası sistemde gelişen olayların etkisi olmuştur. İç dinamik olarak, Erdoğan ve Putin’in ikili ilişkilerdeki gelişmeler karşısında takındıkları tavır, ilişkilerin güçlenmesine sebep olmuştur. Dış etken olarak ise Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye ve Rusya’ya uygulamış olduğu yalnızlaştırma ve yabancılaştırma politikası, iki aktörü rahatsız etmiş ve uluslararası arenada, birlikte hareket etmesini sağlamıştır. Ayrıca Ankara ve Moskova’nın Batı ile olan ilişkilerin seyrini değiştirmiştir. Ancak Suriye iç savaşının ortaya çıkması, Rusya’nın Kırım ilhak etmesi, Rusya Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağın angajman kurallarına uymaması nedeniyle Türk jetleri tarafından düşürülmesi ve Ankara Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikast sonucunda öldürülmesi, Türkiye ile Rusya ilişkilerine zarar vermiştir. Bu çalışma, 2010-2019 yılları arasında Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere zarar veren olaylar incelenmiştir. İncelemede, iki aktör karşılıklı anlayış, uzlaşma ve başarılı bir şekilde olayları çözmüş ve ikili ilişkileri uzun süren sancılı bir sürece girmesine izin vermemiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2024
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 61
Atıf : 27
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini