Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 65
 İndirme 19
Mesleki Rehabilitasyon Psikolojik Danışmanlığı: Bir Derleme (Rehabilitasyon Psikolojik Danışmanlığı)
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı hakkında bilgi vermektir. Psikolojik danışma; bireylerin sorunlarıyla etkili bir şekilde baş edebilmesi, karar verme ve problem becerilerini kazanması, iyi oluşlarını artırması ve benzeri hizmetlerin profesyoneller tarafından alıcılarına sunulmasıdır. Rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı, psikolojik danışma alanının son yıllarda uzmanlık alanı olarak yetersizliği olan bireylere psikososyal destek vermek amacıyla yapılan psikolojik danışmadır. Mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı ise rehabilitasyon psikolojik danışmanlığının daha özel bir alanı olarak; yetersizliği olan ve çeşitli sağlık sorunları olan bireylere uygun istihdam sağlayabilmek ve bireylerin aktif iş gücüne katılmasını sağlayabilmek için Dünya’da aktif bir şekilde sunulan bir hizmettir. Dünya’da mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmanlığının gelişimi ve bu alanda daha etkili hizmetler sunulabilmesi için düzenlemeler ve çalışmalar yapılmaktadır. Mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmasının gelişim süreci ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte hemen her ülkede bu konuyla ilgili ilerleme sağlayabilmek adına çalışmaların yapıldığından bahsedilebilir. Amerika, Almanya, Avusturya ve daha birçok ülke mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmasını yaygınlaştırmak ve bu hizmetlere birçok bireyin ulaşmasını sağlamak için düzenlemeler yapmaktadır. Amerika yaptığı düzenlemelerle ve mesleki rehabilitasyon alanında kullandığı stratejilerle birçok ülkeye bu anlamda örnek olmuş görünmektedir.  Türkiye’de ise mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmanlığının gelişimi ve bu alanda yapılmaya başlanan düzenlemeler son yıllara denk gelmektedir. Gerek rehabilitasyon psikolojik danışmanı yetiştirme gerek bu alandaki eğitim programlarını oluşturma ve geliştirme, gerekse de bu alandaki hizmetlerin hangi kurumlarda nasıl sunulacağı ile ilgili konularda Türkiye yetersiz görünmektedir. Bu sebeple bu alanda gerekli personeli yetiştirme, yetersizliği olan bireylere mesleki rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı hizmeti sunma, bu alanda gerekli düzenlemeleri yapma hususlarında ilerleme kat edilmesi gerekmektedir.  Rehabilitasyon psikolojik danışmanlığının gelişimi için psikolojik danışma ve rehberlik alanının lisans ve lisansüstü eğitiminin geliştirilip zenginleştirilmesi, yetersizliği olan bireylerin ihtiyaç, beklenti ve sorunlarını belirlemeye yönelik çalışmaların yapılması öneri olarak sunulabilir. 

Anahtar Kelimeler:

Professional Rehabilitation Psychological Advisory: A Collection (Rehabilitation Psychological Advisory)
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to provide information about professional rehabilitation psychological advice. Psychological counseling is the ability of individuals to effectively deal with their problems, acquire their decision-making and problem skills, improve their well-being and provide similar services to their buyers by professionals. Rehabilitation psychological counseling is a psychological counseling done with the aim of providing psychosocial support to individuals with disabilities as a field of specialization in the recent years of the psychological counseling field. Professional rehabilitation psychological counseling is a more special field of rehabilitation psychological counseling; a service that is actively offered in the world to provide adequate employment to individuals with disabilities and various health problems and to allow individuals to participate in the active labor force. The development of professional rehabilitation psychological consultancy in the world and the provision of more effective services in this field are being organized and studied. The development process of professional rehabilitation psychological counseling differs from country to country, but it can be said that the work is done in order to progress on this subject in almost every country. The United States, Germany, Austria and many other countries are making arrangements to spread professional rehabilitation psychological consultancy and ensure that many individuals have access to these services. The United States, with its regulations and its strategies in the field of professional rehabilitation, seems to be an example for many countries in this sense. In Turkey, the development of professional rehabilitation psychological consultancy and the arrangements that have begun in this field are equal to the last years. The need rehabilitation psychological consultant training needs to create and develop the educational programs in this field, but if necessary the services in this field are not sufficient in the issues related to how the institutions will be offered in Turkey. Therefore, the training of the necessary staff in this field, the provision of professional rehabilitation and psychological consultancy services to the disabled individuals, needs to be advanced in the matters of making the necessary arrangements in this field. The development and enrichment of the undergraduate and postgraduate education in the field of psychological consulting and guidance for the development of rehabilitation psychological counseling can be offered as a suggestion for the conduct of studies aimed at determining the needs, expectations and problems of disabled individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.118
Turkish Studies Educational Sciences