Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
Duygusal Şantaj Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Duygusal şantaj, yakın ilişkiler bağlamında, talepleri ve arzuları karşılanmayan tarafın, diğer tarafı açık veya örtülü şekilde tehdit etmek suretiyle güç kullanma biçimidir. Bu çalışma, Forward (1997) tarafından geliştirilen ve daha sonra Chen (2009) tarafından revize edilen Duygusal Şantaj Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması amacını taşımakta olup, ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini incelemeyi hedeflemektedir. Araştırmanın katılımcı grubunun %71.2’si kadın ve %28.7’si erkektir, böylece katılımcı grubu 243 kadın ve 98 erkek olmak üzere toplamda 341 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 21.9 olarak hesaplanmış olup, yaşları 18 ile 40 arasında değişmektedir. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin %54'lük bir oranda duygusal şantaj düzeyini yansıttığı görülmüştür. Ayrıca, doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin orijinal yapısını koruyarak 3 alt boyut ve 14 madde içerdiği belirlenmiştir. Algılanan Duygusal İstismar Ölçeği ve Duygusal Öz Yeterlik Ölçeği ölçüt bağlantılı geçerlik analizinde kullanılmıştır. Yapılan güvenirlik çalışmaları sonucunda, tüm ölçeğin Cronbach alfa katsayısı .84 olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular, Duygusal Şantaj Ölçeği'nin bireylerin duygusal şantaj seviyelerini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir psikolojik ölçüm aracı olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 449
Atıf : 2.078
2023 Impact/Etki : 0.464
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi