Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Birinci Basamakta Çalışan Hekimlerin Tüberküloz (Tb) Tanı ve Tedavisinde Yaklaşımlarının ve Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tüberküloz dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Tüberküloz ile mücadelede başta birinci basamakta çalışan hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının yaklaşımı, hastaların doğru yönlendirilip tedavilerinin uygulanması oldukça önemlidir. Bu araştırmada birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin tüberküloz tanı ve tedavisinde yaklaşımlarının, farkındalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2016 Mart ayı içerisinde, birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan hekimlere uygulanan, araştırmacılar tarafından hazırlanmış 28 soruluk anket formu kullanılarak verilerin toplandığı tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmaya 126 aile hekimi katılmıştır. Katılımcıların %60’ı “hangi test pozitifliğinin TB bulaş riskindeki yüksekliği işaret ettiği” sorusuna “ARB pozitifliği” yanıtını vermişlerdir. “Yeni Akciğer TB tanısı almış bir hastaya hangi tedavi protokolünü başlarsınız” şeklindeki soruya İzoniyazid, Rifampisin, Pirazinamid, Etambutol yanıtını verenlerin oranı %47 iken, ilaçların yan etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünenlerin oranı ise %33 olarak tespit edilmiştir. BCG aşısının yapılış biçimi ile ilgili olarak aile hekimlerinin %61’i intradermal, %31’i subkutan; PPD uygulanmasıyla alakalı %63’ü intradermal, %33’ü subkutan şeklinde yanıt vermişlerdir. “BCG aşısı yapılmış birinde PPD(+) demek için endurasyon çapı ne kadar olmalı?” şeklindeki soruya hekimlerin %74’ü 15mm ve üzeri, %17’si 6-14 mm cevabını vermiştir. Hekimlerin %55’i BCG aşısının Akciğer TB’u için koruyuculuğunun %80, %22’si %100 olduğunu belirtmişlerdir. Aile hekimlerinin TB konusundaki farkındalıklarının istenilen seviyede olmadığı görülmektedir. Giderek artan sayıda tedaviye dirençli ve komplike hastalarla karşılaşıldığı düşünüldüğünde, TB ile ilgili bilgilerin güncellenmesi ve yeni gelişmeler konusundaki farkındalığın korunması açısından ilave eğitim programlarına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 447
Atıf : 725
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi