Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 13
Israrlı Takip Suçu
2023
Dergi:  
İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 2022 yılı Mart ayı içerisinde sunulan “Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Hürriyete Karşı Suçlar” başlıklı yedinci bölümüne “Israrlı takip” başlıklı 123/A maddesi eklenmesi önerilmiştir. Teklif TBMM genel kurulu tarafından 12.05.2022 tarihinde 7406 sayılı Kanun’un 8. maddesinde kabul edilerek yasalaşmıştır. TCK m. 123/A olarak düzenlenen söz konusu düzenleme 31848 sayılı ve 27.05.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu madde ile, ısrarlı bir şekilde fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi şekilde huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceği hüküm altına alınmıştır. İkinci fıkrada suçun cezayı artıran nitelikli halleri, üçüncü fıkrada ise bu suç öngörülen muhakeme (soruşturma) şartı düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile başta mağdurun sosyal medya hesaplarındaki hareketlerini takip ve kontrol etmek (stalking) ile bundan bağımsız olarak fiziksel dünyada mağduru sık sık aramak / mağdura sık sık mesaj göndermek ve hatta üçüncü kişileri kullanarak temasta bulunmak gibi günlük yaşamda bireylerin sıklıkla karşılaştığı ancak belli bir suç tipine girmediği için yaptırımsız kalan davranışların yaptırıma bağlandığı görülmektedir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu (TCK m. 123) bu nitelikteki eylemleri yaptırıma bağlamakta yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, TCK’ya eklenen 123/A maddesinin önemli bir eksikliği giderdiği düşüncesindeyiz. Israrlı takip suçu başka ülkelerin ceza kanunlarında da düzenlenmektedir. Ancak diğer ülke düzenlemeleri, bazı yönleriyle TCK’daki düzenlemeden farklılıklar içermektedir. Çalışmamızda, ısrarlı takip suçu, diğer ülkelerdeki benzer suç tipleriyle ile kıyaslanarak değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Crime Of Stalking (tpc 123/a)
2023
Yazar:  
Özet:

With the „Draft Law Amending the Turkish Penal Code and Some Laws“ submitted to the Turkish Grand National Assembly (TBMM) in March 2022, the seventh chapter of the Turkish Penal Code (TCK) titled „Crimes Against Freedom“, titled „The Crime of Stalking“. It is suggested to add article 123/A. The proposal was accepted by the General Assembly of the Grand National Assembly of Turkey on 12.05.2022 in Article 8 of the Law No. 7406 and became law. The said regulation, which was issued as 123/A, entered into force as of the date it was published by being published in the Official Gazette numbered 31848 and dated 27.05.2022. With the proposed regulation, following and controlling (stalking) the movements of the victim on social media accounts and accordingly calling the victim frequently / sending messages to the victim frequently, getting angry when there is no response, are sanctioned. The crime of deterioratiosion the peace and tranquility of people (TPC 123) cannot sanction such actions. For this reason, we think that Article 123/A of the TPC eliminates a serious deficiency. Stalking is regulated as a crime in the penal laws of other countries. However, other country regulations differ from the proposal in some aspects. In our study, stalking crime was evaluated by comparing it with its counterparts in other countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 577
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini