Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 7
 Sesli Dinleme 1
İzole Koroner Arter Ektazili Hastalarda Aterojenik Dislipideminin Araştırılması
2019
Dergi:  
Kocaeli Medical Journal
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Koroner arter ektazisinin (KAE) patofizyolojisi açıkça tanımlanamamıştır. Dislipidemi, kardiyovasküler hastalık (KVH) için bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilir. Her ne kadar aterojenik dislipidemi ile KVH arasındaki ilişki iyi bilinse de, izole KAE ile aterojenik dislipidemi hakkında bilgi yoktur. Bu çalışmanın amacı, izole KAE'li hastalarda aterojenik dislipidemiyi değerlendirmektir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Hasta grubunda izole KAE olan 91 hasta vardı ve kontrol grubu normal koroner anjiyogramları olan 90 ardışık kişiden oluşuyordu. Serum total kolesterol (TK), trigliserit (TG), düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K), yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K) ve aterojenik endeksler (aterojenik dislipidemi indeksi, HDL-K olmayan, aterojenik katsayısı, kardiyak risk oranları 1 ve 2) analiz edildi. BULGULAR: Aterojenik dislipidemi indeksi, HDL-K olmayan, aterojenik katsayısı ve kardiyak risk oranları 1 ve 2 izole KAE hastalarında kontrollerden anlamlı olarak daha yüksekti (p <0.001; p = 0.001; p = 0.001; p = 0.001; p <0,001, sırasıyla). Çok değişkenli lojistik regresyon modelleri, aterojenik dislipidemi endeksinin izole KAE'yi öngören bağımsız faktör olduğunu ortaya koymuştur (p <0.001, Odds oranı (OR) = 1.329,% 95 Güven aralığı (C.I.) = 1.110-1.591). TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma, aterojenik dislipidemi ile izole KAE arasındaki ilişkiyi değerlendiren ilk çalışmadır. Bulgularımız, artmış aterojenik endekslerin (aterojenik dislipidemi indeksi, HDL-K olmayan, aterojenik katsayısı, kardiyak risk oranları 1 ve 2) izole KAE'nin erken dönem patogenezinde rol oynayabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Study Of Aterogenic Dyslipidemia In Patients With Isolated Coronary Artery Extase
2019
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: The pathophysology of coronary arterial ectasis (KAE) is not clearly identified. Dislipidemia is considered an independent risk factor for cardiovascular disease (KVH). Although the relationship between atherogenic dyslipidemia and KVH is well known, there is no information about isolated KAE and atherogenic dyslipidemia. The aim of this study is to evaluate atherogenic dyslipidemia in patients with isolated KAE. Method and Requirements: The patient group consisted of 91 patients with isolated KAE, and the control group consisted of 90 followers with normal coronary angiograms. Serum total cholesterol (TK), triglyceride (TG), low-intensity lipoprotein cholesterol (LDL-K), high-intensity lipoprotein cholesterol (HDL-K) and atherogenic indicators (atherogenic dyslipidemia index, non-HDL-K, atherogenic ratio, heart risk rates 1 and 2) were analyzed. The Aterogenic dyslipidemia index, non-HDL-K, the Aterogenic rate and heart risk rates were significantly higher than the controls in isolated KAE patients 1 and 2 (p <0.001; p = 0.001; p = 0.001; p = 0.001; p <0,001, respectively). Multi-variable logistical regression models have shown that the atherogenic dyslipidemia index is an independent factor that predicts isolated KAE (p <0.001, Odds ratio (OR) = 1.329, 95% Trust Range (C.I.) It is 1.110-1.591 This study is the first study to evaluate the relationship between atherogenic dyslipidemia and isolated KAE. Our findings show that increased atherogenic indicators (the atherogenic dyslipidemia index, non-HDL-K, atherogenic ratio, heart risk rates 1 and 2) can play a role in early pathogenesis of isolated KAE.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocaeli Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 729
Atıf : 358
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini