Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE SİBERKONDRİA, SAĞLIK ANKSİYETESİ VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI DÜZEYLERİ
2023
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmada tıp fakültesi öğrencilerinin siberkondria, sağlık kaygısı ve internet bağımlılığı düzeylerinin diğer fakülte öğrencileri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya tıp fakültesinde eğitim gören 223 öğrenci ve diğer fakültelerde eğitim gören 211 öğrenci dahil edilmiştir. Hemşirelik vb. gibi sağlıkla ilgili fakültelerde okuyan öğrenciler çalışmaya dahil edilmemiştir. Tüm katılımcılara sosyo-demografik veri formu, Siberkondria Şiddet Ölçeği (SŞÖ), Sağlık Anksiyetesi Envanteri (SAE) ve Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği (YİBÖ) uygulanmıştır. BULGULAR: Tıp fakültesi öğrencilerinin yaş ortalaması (21.27±2.27 yıl) diğer fakülte öğrencilerinin yaş ortalaması ile (21.38±2.05 yıl) benzer bulundu (p=0.440). SAE puan ortalamaları tıp fakültesi öğrencilerinde diğer fakülte öğrencilerinden anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p=0.007). Her iki grupta YİBÖ ve SŞÖ puanları benzer saptanmıştır (sırayla; p=0.536, p=0.960). Pre-klinik sınıflardaki tıp fakültesi öğrencilerinde YİBÖ puanları ve SŞÖ puanları klinik sınıflardaki öğrencilerden yüksek saptanmıştır (sırayla; p=0.017, p<0.001). Tüm katılımcılarda yaş arttıkça YİBÖ puanları azalmıştır (r= -0.119, p=0.013). SONUÇ: Tıp fakültesi öğrencilerinde sağlık kaygısının daha fazla olduğu söylenebilir. Ayrıca pre-klinik sınıflardaki tıp fakültesi öğrencilerinde siberkondria düzeyleri ve internet bağımlılığı düzeyleri klinik sınıflardan daha yüksektir. Hastalıklarla ilgili bilgilerin yoğun şekilde arttığı tıp fakültesi eğitiminde sağlık kaygısı ve siberkondria hakkında öğrencilerin farkındalık düzeylerinin arttırılmasını öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Levels Of Cyberchondria, Health Anxiety and Internet Addiction In Medical Faculty Students
2023
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: In this study, it was aimed to compare the levels of cyberchondria, health anxiety and internet addiction of medical faculty students with other faculty students. MATERIAL AND METHODS: 223 students studying at the faculty of medicine and 211 students studying at other faculties were included in the study. Students studying in health-related faculties such as nursing etc. were not included in the study. Socio-demographic data form, Cyberchondria Severity Scale (CSS), Health Anxiety Inventory (HAI), and Young Internet Addiction Scale (YIAS) were administered to all participants. RESULTS: The mean age of medical faculty students (21.27±2.27 years) was found to be similar to the mean age of other faculty students (21.38±2.05 years) (p=0.440). HAI mean scores were found to be significantly higher in medical faculty students than in other faculties (p=0.007). YIAS and CSS scores were found to be similar in both groups (respectively; p=0.536, p=0.960). YIAS scores and CSS scores of medical faculty students in pre-clinical classes were higher than those in clinical classes (respectively; p=0.017, p<0.001). As the age increased in all participants, the YIAS scores decreased (r= -0.119, p=0.013). CONCLUSIONS: It can be said that health anxiety is higher in medical faculty students. In addition, cyberchondria levels and internet addiction levels are higher in medical school students in pre-clinical classes than in clinical classes. We suggest that the awareness levels of students about health anxiety and cyberchondria should be increased in medical school education, where the knowledge about diseases increases intensively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.048
Kocatepe Tıp Dergisi