Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
İŞYERİ ORTAM SICAKLIĞININ ÇALIŞANLAR ÜZERİNE PSİKOSOSYAL ETKİLERİ VE KAS İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINA ETKİSİ: TÜNEL İNŞAATI ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Ergonomi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye’de yer alan bir tünel inşaatındaki işyeri ortam sıcaklığının çalışanlar üzerine kas iskelet ve psikososyal etkisini ölçmek ve çözüm politikaları sunmak amaçlanmıştır. Kesitsel çalışmada, Kişisel Bilgi Formu, Depresyon-Anksiyete-Stres (Dass-21) Ölçeği ve Cornell Kas İskelet Sistemi Anketi (CMDQ) kullanılmıştır. Ayrıca tünellerde farklı lokasyonlarda sıcaklık ölçümleri yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini araştırmaya alınma kriterlerini sağlayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 182 çalışan oluşturmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. 4 farklı tünelin iç ortam sıcaklığı en yüksek 26.4°C ile T1 tüneli olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların tamamı erkek olup, %37.4’ü 8 saat ve üzeri sıcak ortamda çalıştıkları ve %41.8’i çalışma sırasında sıcaktan rahatsız oldukları tespit edilmiştir. İş yerindeki çalışma yılı artması ile stres düzeyi arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edilmiştir (P <0.05). Çalışanların yaşı ile omurga rahatsızlıkları arasında (P <0.05) ve çalışanların mesleği ile üst ekstremite arasında istatistiksel anlamlı bir fark gözlemlenmiştir ( P <0.05). Araştırma sonucunda işyeri ortam sıcaklığının çalışanların psikososyal durumunu ve kas iskelet sistemini rahatsızlıklarını etkilendiği kanıtlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Psychosoci̇al Effects Of Workplace Ambi̇ent Temperature On Employees and Its Effect On Musculoskeletal Di̇sorders: Tunnel Constructi̇on Example
2023
Dergi:  
Ergonomi
Yazar:  
Özet:

In this study, it is aimed to measure the musculoskeletal and psychosocial effects of workplace ambient temperature on employees in a tunnel construction in Turkey and to present solution policies. In the cross-sectional study, Personal Information Form, Depression-Anxiety-Stress (Dass-21) Scale and Cornell Musculoskeletal Questionnaire (CMDQ) were used. In addition, temperature measurements were made at different locations in the tunnels. In addition, temperature measurements were made at different locations in the tunnels. The sample of the study consisted of 182 employees who met the inclusion criteria and volunteered to participate in the study. Descriptive statistics, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests were used in the analysis of the data. It has been determined that 4 different tunnels are the T1 tunnel with the highest indoor temperature of 26.4°C. All of the employees are male, 37.4% of them work in a hot environment for 8 hours or more and 41.8% of them are uncomfortable with the heat during work. A statistically significant difference was found between the increase in working years at the workplace and the level of stress (P <0.05). A statistically significant difference was observed between the age of the workers and spinal disorders (P <0.05), and between the occupation of the workers and the upper extremity (P <0.05). As a result of the research, it has been proven that the workplace ambient temperature affects the psychosocial status and musculoskeletal disorders of the employees.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ergonomi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 33
Atıf : 18
Ergonomi