Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 18
 İndirme 5
Pompaj depolamalı hibrid enerji sistemi optimizasyonu -Türkiye için vaka analizi
2019
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fosil yakıtların elektrik üretimindeki payını azaltmak için yenilenebilir enerji kaynakları içeren enerji modellerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak, yenilenebilir enerji kaynakları genellikle düzenli olmayan ve aralıklı enerji kaynaklarıdır ve kesin olarak tahmin edilemezler. Alternatif kaynakların ortak kullanımını mümkün kılan hibrid sistemler tasarlamak ve enerji deposu kullanmak, bu kaynakların kullanımıyla ilgili güçlükleri azaltmak ve hem maliyet hem de güvenilirlik açısından etkin sistemler tasarlamak için kullanılan yöntemlerdendir. Dünyada özellikle büyük ölçekli sistemlerde en yaygın olarak kullanılan depolama biçimi, enerjinin pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerde (PHES) suyun potansiyel enerjisi formunda depolanmasıdır. PHES’ler, sisteme dışarıdan su girişi olması durumunda karışık, olmaması durumunda ise saf sistemler olarak tasarlanabilirler. Bu çalışma, her iki tip PHES sisteminin kaynaklardaki ve talepteki belirsizlikleri de göz önüne alacak şeklide iki-aşamalı stokastik programlama modelini sunmaktadır. Bu çalışma ile literatürde ilk kez, belirli bir elektrik talebini karşılamak için kurulabilecek güneş enerjisi üretim tesisinin ayrı ayrı saf PHES ve karışık PHES ile desteklendiği hibrid sistemler ele alınmış ve sonuçlar şu an hiç PHES sistemi olmayan ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yüksek potansiyeline rağmen enerji üretimi yüksek oranda fosil yakıtlara dayanan Türkiye için bir vaka analizi şeklinde sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Pompage Storage Hybrid Energy System Optimization -Case Analysis for Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

Energy models containing renewable energy sources are needed to reduce the share of fossil fuels in electricity production. However, renewable energy sources are often irregular and intermittent sources of energy and are unpredictable. The design of hybrid systems that enable the common use of alternative resources and the use of energy warehouses are one of the methods used to reduce the difficulties in the use of these resources and to design cost-effective and reliable systems. The most commonly used storage form in the world, especially in large-scale systems, is the storage of energy in pumped stored hydroelectric power plants (PHES) in the potential energy form of water. PHESs can be designed as pure systems if there is water entrance from the outside, and if there is no, they can be designed as pure systems. This study offers a two-stage stocastic programming model in a way that will take into account the uncertainty in the sources and demand of both PHES systems. With this study for the first time in literature, the hybrid systems that are supported by separate pure PHES and mixed PHES of the solar energy production facility that can be established to meet a specific electricity demand have been addressed and the results are presented in the form of a case analysis for Turkey, which is based on high levels of fossil fuels, despite the high potential of any PHES system and renewable energy sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 5.672
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi