Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 36
Bazı Makrofungus Misellerin Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Mantar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Ülkemizde doğal olarak yetişen (Terfezia boudieri, Picoa juniperi ve P. lefebvrei) ve ticari öneme sahip (Pleurotus ostreatus, P. florida, P. sajor-caju, P. eryngii ve Agaricus bisporus) farklı yenen makrofungus misel kültürlerin bazı bakteri (Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeroginosa, Bacillus megaterium, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi), maya (Candida albicans ve C. glabrata) ve dermatofit türlere (Trichophyton sp. ve Epidermophyton sp.) karşı antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Doğadan (T. boudieri, P. juniperi ve P. lefebvrei), ticari kuruluşlardan (A. bisporus) ve stok kültürlerden (P. ostreatus, P. florida, P. sajor-caju ve P. eryngii) sağlanan saf kültürlerin çoğaltılmasında % 2.0 malt-ekstrakt agar ve antimikrobiyal çalışmalarda ise disk difüzyon yöntemi uygulanmıştır. T. boudieri, P. juniperi, P. lefebvrei, P. ostreatus, P. florida, P. sajor-caju, P. eryngii ve A. bisporus misel ekstraktları test edilen mikroorganizmaların (bakteri, maya ve dermatofit) gelişmelerini değişik oranlarda engellediği (7.7-17.3 mm çap) belirlenmiştir. Diğer mantar türleriyle karşılaştırıldığında (T. boudieri, P. juniperi, P. ostreatus, P. florida, P. sajor-caju, P. eryngii ve A. bisporus), P. lefebvrei’nin metil alkol ekstraktının (12.6-17.3 mm çap), farklı patojen mikroorganizmalara karşı (K. pneumoniae, P. aeroginosa, B. megaterium, E. coli, S. aureus, S. typhi, C. albicans, C. glabrata, Trichophyton sp. ve Epidermophyton sp.) en yüksek etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak standart antibiyotiği olarak kullanılan streptomisin sülfat ve nystatin inhibisyon zonu 13.0-18.0 mm olarak ölçülmüştür. Buna göre, kullanılan mantar misel ekstraksiyonlarının inhibisyon etkileri düşük bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mantar Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 255
Atıf : 767
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini