Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 84
 İndirme 47
Görsel Sanatlar-yapay Zekâ İş Birliğine Yönelik İşlevsel Sınıflandırma Derlemesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences
Yazar:  
Özet:

Yapay zekâ, alt alanları olan makine öğrenmesi ve hesaplamalı yaratıcılık uygulamaları aracılığıyla; görüntüleri tanıyıp değerlendirebilmekte ve bunları sentezleyip yeni görüntüler üretebilmektedir. Stil transferi, duygusal modelleme, metinden görüntü üretimi yapabilmekte; basit eskizleri perspektif ve doku ekleyerek fotogerçekçi hale getirebilmektedir. Yapay zekâ, sanatçıları / eserlerini yaratıcılık skorları bakımından sınıflandırabilmekte, estetik değerlendirme yapabilmekte ve artistik üslupları analiz edebilmektedir. Böylece ekspertiz yapabilmeyi ve sahteciliğin engellenmesini kolaylaştırmaktadır. Bahsedilen işlevleriyle, restorasyon çalışmalarında ya da dijital sanat arşivlerinin düzenlenmesinde kılavuz araç olarak kullanılmaktadır. Yapay zekâ; yaratıcı ve estetik sanat yapıtları ortaya koyabilme potansiyeline sahiptir. Bu algoritmalar, çevrimiçi veri tabanlarına erişerek; oluşturacağı esere ilişkin kaynaklardan derleme yapabilmekte, kendi kendini geliştirebilmekte ya da daha gelişmiş versiyonlarını üretebilmektedir. Bir sanatçının / akımın karakteristik özelliklerini taşıyan ya da mevcut üslupların dışında benzersiz nitelikteki yapay zekâ ürünü eserler; müze ve galerilerde izleyici karşısına çıkmaktadır. Modern hayatın geniş bir bölümünde etki yaratan bu teknoloji; sanatın sınır deneyimlerine ulaşmakta, özgün bileşkeler oluşturmakta faydalanılabilecek, deneyselliğe açık bir alandır. Çağdaş sanatçının kimliğinin ya da sanat eserinin sorgulanmasında, modern kavramların irdelenmesinde önemli bir araçtır. Yapay zekâ çağın ruhunu sanat eserine yansıtabilecek gelişmiş bir asistan ve kavramsal sanatın yeni anlatım biçimidir. Çalışma, görsel sanatlar-yapay zekâ iş birlikli araştırma ve projelerin sınıflandırılması amacıyla hazırlanmıştır. Literatür taraması neticesinde ilgili araştırma ve projelerin analiz ya da sentez olmak üzere iki temel işlevden birini yerine getirmek üzere hazırlandığı belirlenmiş olup çalışma bu doğrultuda şekillendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Visual Arts-artificial Intelligence Cooperation Functional Classification Collection
2020
Yazar:  
Özet:

Through machine learning and calculated creativity practices, artificial intelligence can recognize and evaluate images and synthesize them and produce new images. Styl transfer, emotional modeling, text image production can be done; simple sketches can be made photoreactive by adding perspective and textures. Artificial intelligence can classify artists/works in terms of creativity scores, make aesthetic assessment and analyze artistic styles. This makes it easier to do expertise and prevent fraud. It is used as a guide tool with its mentioned functions, in restoration works or in the organization of digital art archives. Artificial intelligence has the potential to showcase creative and aesthetic artworks. These algorithms, by accessing online databases, are able to compile from sources related to the work they will create, to develop themselves or to produce more advanced versions. Works of artificial intelligence of unique quality, which carry the characteristic characteristics of an artist/stream or other than the existing styles, appear to the audience in museums and galleries. This technology, which has an impact on a wide part of modern life, is an experimentally open area that can be used in achieving the limits of art experiences, creating original components. In questioning the identity of the contemporary artist or the work of art, it is an important tool in the elaboration of modern concepts. Artificial intelligence is a new form of narrative of advanced assistant and conceptual art that can reflect the spirit of the age in the work of art. The study is prepared for the purpose of classing visual arts-artificial intelligence collaborative research and projects. As a result of the literature scan, it is determined that the relevant research and projects are prepared to perform one of two fundamental functions, the analysis or synthesis, and the study is formed in this direction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 70
Atıf : 37
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini