Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Bir Taze Gıda Tedarik Zinciri İçin Bir Optimizasyon Yaklaşımı: Türkiye’de Portakal Tedarik Zinciri Tasarımı İçin Bir Uygulama
2021
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çeşitli endüstri alanlarında tedarik zinciri problemlerinin optimizasyonu, tedarik zinciri işlemleri süresince ürünlerin kalitesini ve maliyetleri kontrol etmek açısından önemlidir. Gıda tedarik zinciri işlemlerinde maliyeti en küçüklerken ürünün kalitesini korumak ve kontrol etmek, gıda endüstrisinde zor ve kritik bir problemdir. Bu çalışmada, bir ürünün kalitesini bir gıda tedarik zincirinde dağıtım ve üretim üzerine karar vermede entegre eden bir modelin Türkiye’deki gerçek hayat verilerinin kullanılmasıyla bir uygulaması yapılmıştır. Depolama ve taşımada ürünlerin kalitesinin bozulması genellikle depolama sıcaklığına, depolama zamanına ve aktivasyon enerjisi gibi başka sabitlere bağlıdır. Bu sebeple, depolama kondisyonlarının dinamiklerinden ve çeşitli ürün karakteristiklerinden dolayı, gıda ürünlerinin kalitesinin tahmini kompleks bir iştir. Bu çalışmada gıda kalitesinin bozulmasını modellemek için metodolojik bir yaklaşım önerilmiştir. Gıda ürünlerinin kalite bozulmasının oranı önerilen yaklaşım ile hesaplanmıştır. Dağıtım ve üretim planlamanın optimizasyonu için bir karma-tam sayılı programlama modeli geliştirilmiştir. Problemi çözmek için GAMS (General Algebraic Modeling System) CPLEX çözücüsü bir optimizasyon aracı olarak kullanılmıştır. Durum çalışmasının sonuçları bu çalışmada önerilen modelin kabul edilebilir bir çözüm zamanı ile probleme uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Ayrıca, önerilen model farklı tipteki tedarik zincirlerine uyarlanabilirdir. Bu çalışma, karar vericiler için bir rehber olarak kullanılabilecek bir metodolojik yaklaşımı geliştirmeyi hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:

An Optimization Approach For A Fresh Food Supply Chain: An Application For The Orange Supply Chain Design In Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

The optimization of supply chain problems in various industry areas is crucial in terms of controlling the quality of the products and costs during the supply chain processes. Protecting and controlling the quality of the product in the food supply chain processes while minimizing the cost is a difficult and critical problem in the food industry. In this study, an application of a model that integrates the quality of the food in decision-making on distribution and production in a food supply chain is implemented using real-life data in Turkey. The degradation of quality of products in storage or transportation is usually based on the storage temperature, storage time, and other constants such as activation energy. Therefore, prediction for the quality of food products is a complex task because of the dynamics of storage conditions and various product characteristics. A methodological approach is proposed to model the degradation of food quality in this study. The rate of quality degradation of food products is evaluated by the proposed approach. A mixed-integer programming model is developed for the optimization of distribution and production planning. To solve the problem, GAMS (General Algebraic Modeling System) CPLEX solver is used as an optimization tool. The results of the case study shows that the suggested model in this study is implementable to the problem with acceptable solution time. In addition, the suggested model is adaptable for different types of food supply chains. This study aims to develop a methodological approach that can be used as a guide for decision-makers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.596
Atıf : 2.726
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini