Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 3
Türkiye’de Covıd-19 Pandemi Sürecinin Aile İçi İletişime Etkisi
2022
Dergi:  
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm Dünya’da 12 Mart 2020 pandemi olarak ilan edilen Covid-19 virüsü tüm Dünya’da üç ay kadar kısa bir sürede çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. Dünya’nın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de pandemi sürecinden sosyal, ekonomik, psikolojik açıdan olumsuzluklar ile karşı karşıya kalmıştır. Yaşanan pandemi sürecinin tüm Dünya genelinde bireylerde psikolojik olarak depresyon, kaygı, stres ve endişe düzeylerini artırdığı da çeşitli araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Özellikle bu süreçte toplumun en küçük yapı taşını oluşturan aileler en çok etkilenen grup olmuştur. Günden güne artan vaka sayıları, ölümler, tam olarak bir tedavisinin bulunamaması, bireylerin kaygı düzeylerindeki artış, uygulanan kısıtlamalar, işsizlik gibi gün yüzüne çıkan sorunlardan aileler oldukça etkilenmiş ve bu durum aile içi iletişimi de etkilemiştir. Bu çalışmasında Covid-19 pandemi sürecinin Türkiye’de ki bireylerin ve ailelerin hayatına yansımaları araştırılarak aile içi iletişime etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Konu ile ilgili yapılan çalışmalarda bu süreçte aile içi iletişimi çeşitli pek çok faktörün etkilediği belirlenmiştir. Bu süreçte artan vaka ve ölüm sayıları, sosyal mesafe kuralları, kısıtlama uygulamaları, artan işsizlik, gelir durumu, bireylerin kaygı ve korku seviyelerindeki artış, ev içinde uzun süre geçirilmesi, işin ve eğitimin ev içine taşınması gibi unsurların aile içi iletişimi etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışmaların incelenmesi sonucunda ailedeki kişi sayısından, çalıştığı sektöre; gelir durumundan, sosyal mesafe süresine kadar pek çok etkenin bu süreçte aile içi iletişimi olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda Covid-19 pandemi sürecinde psiko-sosyal destek hizmetlerinin artırılması, aile danışmanlığı hizmetlerinin geliştirilmesi, devlet ve sivil toplum kuruluşları tarafından gerekli ekonomik desteğin sağlanması, konu ile ilgili daha çok bilgilendirici videonun medya aracılığı ile sunulması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 virus, which originated in Wuhan, China and was declared a pandemic on March 12, 2020 by the World Health Organization, spread very quickly throughout the world in as little as three months. As in all parts of the world, Turkey has faced social, economic and psychological disadvantages from the pandemic process. It has also been shown by various studies that the pandemic process increases psychologically depression, anxiety, stress and anxiety levels in individuals around the world. Especially in this process, families that make up the smallest building block of society have been the most affected group. Families have been affected by problems such as increasing number of cases, deaths, inability to find exactly a cure, increasing levels of anxiety of individuals, restrictions applied, unemployment, and this has also affected family communication. In this study, it was aimed to investigate the effects of the Covid-19 pandemic process on the lives of individuals and families in Turkey and to reveal the effect of family communication. In studies conducted on this issue, it was determined that many factors affect family communication in this process. In this process, it was concluded that elements such as increasing number of cases and deaths, social distance rules, restraint practices, increasing unemployment, income status, increasing levels of anxiety and fear of individuals, long periods of time in the home, moving work and education into the Home affect domestic communication. As a result of the examination of the studies, it was found that many factors, from the number of people in the family, to the sector in which they work from the state of income to the duration of social distance, negatively affect the communication within the family in this process. As a result of the study, it may be proposed to increase psycho - social support services during the Covid-19 pandemic, to develop family counseling services, to provide the necessary economic support by state and non-governmental organizations, and to provide more informative videos through the media.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi