Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 10
Bir Elçinin Masrafı: Hacı Han Örneği
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’ne gelen elçiler sınıra dâhil olduğu andan itibaren bir mihmandar tayin edilir ve onun refakatinde İstanbul’a getirilirlerdi. 1736 yılında İran tahtına oturan Avşar Türklerine mensup Nadir Şah, uzun müddetten beri süren Osmanlı İran savaşını sona erdirmek, şahlığını tanıtmak ve Caferi mezhebini beşincimezhep olarak kabul ettirmek içinçeşitli tarihlerde elçilerini İstanbul’a göndermeye başlamıştır. 1741 yılında Caferi mezhebi meselesini çözüme kavuşturmak için gönderilen “Han” rütbesindeki son elçi “Hacı Han”, Osmanlı diplomatik kaideleri gereğince sınırda karşılanmış, ihtişamlı törenlerle İstanbul’da en iyi şekilde ağırlanmıştır. Hacı Han’ın masrafları da diğer elçilerin masrafları gibi Osmanlı arşiv belgelerine detaylı bir şekilde yansımıştır. Söz konusu belgeler incelendiği zaman Osmanlı Devleti’ne bir elçinin maliyeti açıkça görülmektedir. Bu çalışmada 1741-1742 yılları arasında İstanbul’a elçi olarak gelen Hacı Han’ın Osmanlı Devleti’ne olan masrafları ele alınarak incelenmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Expenditure Of A Messenger: Haci Han Example
2020
Yazar:  
Özet:

The messengers who came to the Ottoman State were appointed a Mikhmandar from the moment it was included on the border and were brought to Istanbul with him. In 1736, Nadir Shah, a member of the Avshar Turks, who was sitting on the throne of Iran, began to send his messengers to Istanbul on various dates to end the Ottoman War of Iran, to promote his personality and to accept the Caferi mosque as the fifth. The last messenger of the "Han" rank "Hacı Han", sent in 1741 to solve the Cafferi philosophy issue, was best welcomed in Istanbul with glorious ceremonies welcomed at the border according to the Ottoman diplomatic claims. The expenditure of Haji Han also reflected in detail in the Ottoman archive documents, like the expenditure of other messengers. When the documents are examined, the expenditure of a messenger to the Ottoman State is clearly seen. In this study, the expenditure of Hacı Han, who came to Istanbul as a messenger between 1741-1742, to the Ottoman State will be examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.504
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini