Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
G7 Ülkeleri ve Türkiye'nin Entropy, Crıtıc ve Edas Yöntemleriyle Gggı Göstergelerine Göre Sıralaması ve Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumlarda endüstrileşmenin hızla artması, çevre ile ilgili sorunların önemli bir problem olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Tüm toplumlarda çevreye olan yaklaşım oldukça duyarlı hale gelmekte ve bununla ilgili çevre performansına yönelik çalışmaların da artmaya başladığı gözlenmektedir. Önemli bir çevresel performans ölçeği olan Küresel Yeşil Büyüme Endeksi (KYBE), 2005'ten bu yana ülkelerin performans puanlarını karşılaştıran raporlar yayınlamaktadır. Bu çalışmada, G7 ülkeleri ve Türkiye'nin çevre performans sıralamalarını belirlemek için Küresel Yeşil Büyüme Endeksi verileri kullanılarak 2010 sonrası dönemde sıralamadaki değişimler incelenmektedir. Çalışmanın temel amacı, KYBE’ne göre G7 ülkeleri ve Türkiye'nin geldiği noktayı belirleyerek sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesine katkıda bulunmaktır. Çalışmada Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden (ÇKKV) ENTROPİ ve CRITIC ağırlıklandırma yöntemleri ile EDAS sıralama yöntemi kullanılarak 2010-2020 yıllarına ait ülkelerin performans sıralaması yapılmıştır. Ayrıca performans sıralamalarını etkileyen kriter ağırlıklarının önemini belirlemek için duyarlılık analizi gerçekleştirilmiştir. Almanya genel olarak en iyi performansı sergilerken, Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre daha düşük performans sergilediği gözlenmektedir. Verimli ve sürdürülebilir kaynak kullanımı göstergesinin, ülkelerin çevresel performansları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ranking and Evaluation Of G7 Countries and Turkey By Gggi Indicators Using Entropy, Critic and Edas Methods
2023
Yazar:  
Özet:

The rapid increase in industrialization in societies causes environmental problems to emerge as an important problem. In all societies, the approach to the environment is becoming more sensitive and it is observed that studies on environmental performance have started to increase. The Global Green Growth Index (GGGI), an important measure of environmental performance, has been publishing reports comparing countries' performance scores since 2005. This study examines the changes in the rankings in the post-2010 period by using the Global Green Growth Index data to determine the environmental performance rankings of G7 countries and Turkey. The main objective of the study is to contribute to the realization of sustainable development by determining the position of G7 countries and Turkey according to GGGI. In the study, the performance ranking of the countries for the years 2010-2020 was made by using the ENTROPI and CRITIC weighting methods, which are among the Multi-Criteria Decision Making methods (MCDM), and the EDAS ranking method. In addition, sensitivity analysis was performed to determine the importance of criterion weights affecting performance rankings. While Germany exhibits the best performance in general, it is observed that Turkey performs lower than developed countries. It has been determined that the indicator of efficient and sustainable resource use has a significant impact on the environmental performance of countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 976
Atıf : 1.512
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini