Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 1
İTALYAN BEŞ YILDIZ HAREKETİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2022
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

İtalyan Beş Yıldız Hareketi Avrupa ve dünya siyaseti açısından ilginç bir vakadır. Temsili demokrasi modellerine karşı çıkan ve internet tabanlı bir doğrudan demokrasi idealine sahip olan hareket, İtalya’da yerel ve genel seçimlerde ciddi bir başarı elde etmiştir. Komedyen ve popüler blog yazarı Beppe Grillo tarafından sanal âlemde kurulan hareket kısa sayılabilecek bir süre içerisinde İtalyan siyasetinde önemli bir siyasal aktör olarak yerini almıştır. Kendini “geleneksel bir siyasal parti” olarak adlandırmayan bu hareket, siyasal yelpazenin farklı kesimlerinden oy almayı başarmış ve daha önce siyasete ilgi duymayan ve aktif katılmayanları siyasal aktivizme yönlendirmiştir. Çevrim içinde Grillo’nun kişisel bloğu etrafında sanal âlemde örgütlenen bu hareket, yine aynı şekilde meetup gibi dijital platformlar kullanarak çevrim dışına ve İtalyan meydanlarına yayılmıştır. İnternet hem örgütsel açıdan önemlidir hem de katılımcı doğrudan demokrasinin uygulanabileceği bir yer olarak görülür. Bu çalışmada İtalyan Beş Yıldız Hareketi’nin kişisel bir blogtan ulusal bir harekete ve siyasal partiye dönüşüm süreci ele alınmaktadır. Sistem ve parti karşıtı söylemi, sıra dışı seçim başarıları ve kendine has örgütsel yapısı hareketi incelenmeye değer kılmaktadır. Dağınık, merkezi olmayan protesto hareketlerinin birleşiminden iktidar partisi olabilmesi, tarihi, lideri, örgütsel yapısı, internetin ve çevrim içi uygulamaların bu süreçteki rolü irdelenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation Of The Italian Five Star Movement
2022
Yazar:  
Özet:

The Italian Five Star Movement is an interesting case in terms of European and world politics. The movement, which opposes models of representative democracy and has an ideal of internet-based direct democracy, has achieved serious success in local and general elections in Italy. The movement, founded by the comedian and popular blogger Beppe Grillo in the virtual world, took its place as an important political actor in Italian politics in a short period. This movement, which does not call itself a "traditional political party", managed to get votes from different parts of the political spectrum and directed those who were not interested in politics and did not participate actively before, to political activism. This movement, which was organized online in the virtual world around Grillo's personal blog, was also spread offline and Italian squares by using digital platforms such as meetup. The Internet is both organizationally important and seen as a place where participatory direct democracy can be implemented. In this study, the transformation process of the Italian Five Star Movement from a personal blog to a national movement and a political party is discussed. Its anti-system and anti-party rhetoric, extraordinary electoral successes and unique organizational structure make the movement worth examining. Being a ruling party from the combination of dispersed, decentralized protest movements, its history, leader, organizational structure, the role of the internet and online applications in this process are examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 547
Atıf : 1.474
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi