Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
Osmanlı Kapitülasyonlarının Tesisi: Zihniyet Bağlamında Bir Bakış
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı kapitülasyonları ilk zamanlarda kendinden beklenen işlevleri yerine getirmiştir. Bununla birlikte ilerleyen dönemlerde işlevini kaybederek XIX. yüzyılda devletin bir kamburu durumuna gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin yaklaşık yedi yüz yıl gibi uzun bir dönem varlığını koruduğu dikkate alındığında, söz konusu kurumun kuruluşuna etki eden iktisadi saiklerin araştırılması önem arz etmektedir. Bu çalışma bir derleme türündendir. Ulaşılabilen ikincil kaynaklarla sınırlı olmak üzere, Osmanlı kapitülasyonlarının ortaya çıkışı iktisat tarihi perspektifinden ele alınmıştır. Elde edilen temel sonuç, Osmanlı kapitülasyonlarının ortaya çıkışı hususunda Mehmet Genç’in ortaya koyduğu Osmanlı iktisadi dünya görüşünün temel ilkelerinin geçerli olduğudur. İaşe ilkesi doğrultusunda “Osmanlı ülkesi içinde malların mümkün olduğu kadar bol, kaliteli ve ucuz olmasını sağlamak yoluyla” halkın refahı artmıştır. Fiskalizm ilkesi doğrultusunda dış ticaret devlet için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Gelenekçilik ilkesi doğrultusunda Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesine çıktığı dönemden önce tesis edilmiş dış ticaret düzeni, kurulu düzeni bozmamak adına tanınmıştır. Son olarak, Osmanlı kapitülasyonlarının Weberyan subjektif rasyonalite çerçevesinde ortaya çıktığı kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Factory of the Ottoman Capitulations: A Look in the Context of Mentality
2021
Yazar:  
Özet:

The Ottoman capitulations fulfilled the functions they expected from themselves in the early days. However, in the advanced period, he lost his function in the XIX. In the century, the state became a cambo. Considering that the Ottoman State hasined a long period of existence for seven hundred years, the research of the economic aspects that influence the establishment of the institution concerned is important. This work is a type of compilation. The emergence of the Ottoman capitulations, limited to accessible secondary sources, has been addressed from an economic historical perspective. The main result was that the fundamental principles of the Ottoman economic worldview, which Mehmet Genç has shown about the emergence of Ottoman capitulations, are valid. In accordance with the principle, the people's prosperity has increased "by ensuring that the goods in the Ottoman country are as rich, quality and cheap as possible." According to the principle of fiscalism, foreign trade has been an important source of income for the state. According to the principle of traditionalism, the external trade order established before the period in which the Ottoman State came to the historical stage was recognized as not to break the order. Finally, it can be accepted that the Ottoman capitulations arise within the framework of the Weberian subjective rationality.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.608
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi