Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Huzurevinde Yaşayan Yaşlı Bireylerin Uyku Kalitesi ve Etkileyen Faktörler
2021
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı, Samsun ilinde huzurevlerinde yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlı bireylerde uyku bozukluğu oranını belirlemek ve kapsamlı geriatrik değerlendirme ile uyku kalitesini etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01 Mart-30 Nisan 2018 tarihleri arasında Samsun ilinin en büyük iki huzurevinde yapıldı. Katılımcı bireylerin uyku kalitesi Richard's Campbell Uyku Ölçeği (RCSQ) ve Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS) ile değerlendirildi. Çalışmamızdaki bu bireyler Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDS), Mini Mental Durum Testi (MMSE), Kısa Form 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36), Charlson Komorbidite İndeksi (CCI) kullanılarak değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS 23.0 ile analiz edildi ve p <0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 84 kişi dahil edildi ve ortalama yaş 77,06 ± 7,97 yıldı. Çalışmaya katılan bireylerin %23,8'i RCSQ değerlendirmesine göre geceleri kötü uyku kalitesine ve %42,9'u ESS’ye göre artmış gündüz uykululuk durumuna sahipti. GDS skorları ile RCSQ ve ESS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (sırasıyla p<0,001, p=0,001). Depresif semptomların varlığı gece uyku kalitesi ve gündüz uykululuk durumu ile ilişkiliydi. MMSE ve RCSQ skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p=0,014). Demans varlığı, gece uyku kalitesiyle ilişkiliydi. Sonuç: Depresif semptomların varlığının gece kötü uyku kalitesine ve gündüz uykululuğunun artmasına neden olduğu saptanmıştır. Demansı olan kişiler, geceleri kötü uyku kalitesine sahipti. Yaşam kalitesinin düşük olmasının gece kötü uyku kalitesi ve gündüz uykululuğunun artması ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Quality Of Sleep and Related Factors On Elderly Residents Of The Nursing Homes
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Our study aims to determine the rate of sleep disorders in elderly people aged 65 and older, living in nursing homes in Samsun, and also to investigate the factors affecting sleep quality through a comprehensive geriatric assessment. Methods: Our study was performed in the two largest nursing homes in Samsun province between March 1st and April 30th 2018. The sleep quality of the participating individuals was assessed by the Richard’s Campbell Sleep Questionnaire (RCSQ) and the Epworth Sleepiness Scale (ESS). These individuals in our study were assessed using Geriatric Depression Scale (GDS), Mini-Mental State Examination (MMSE), Short Form 36 Health Survey (SF-36), Charlson Comorbidity Index (CCI). The obtained data were analyzed with SPSS 23.0 and p<0.05 was considered as significant. Results: A total of 84 people were included in the study and the mean age was 77.06±7.97 years. It was determined that 23.8% of the individuals had poor sleep quality at night according to RCSQ and 42.9% of the individuals had increased daytime sleepiness according to ESS. A significant statistical difference was found between the GDS scores with the RCSQ and ESS scores (p<0.001, p=0.001, respectively). The presence of depressive symptoms was associated with sleep quality at night and daytime sleepiness. A statistically significant difference was found between the MMSE and RCSQ scores (p=0.014). The presence of dementia was associated with sleep quality at night. Conclusions: The presence of depressive symptoms was found to cause poor sleep quality at night and increased daytime sleepiness. People with dementia had low sleep quality at night. The low life quality was found to associate poor sleep quality at night and increased daytime sleepiness.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 753
Atıf : 1.220
Konuralp Tıp Dergisi