Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Çukurova Bölgesi’nde Çakal Kavunu (cucumis Melo Var. Agrestis Naudin) ve Tarla Sarmaşığı (convolvulus Arvensis L.)’nın Yaygınlık ve Yoğunluklarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, Çukurova bölgesinde bulunan çakal kavunu (Cucumis melo var. agrestis Naudin) ve tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.)’nın farklı ürünlerde yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem ve Bulgular: Çalışma, 2017 ve 2019 yıllarında (Nisan – Ekim) Adana (Ceyhan, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Yumurtalık ve Yüreğir) Mersin (Tarsus) ve Osmaniye (Kadirli, Osmaniye Merkez ve Toprakkale) illerinde 73 survey noktasında yapılmıştır. Çalışmada, Çukurova bölgesindeki çakal kavununun ve tarla sarmaşığının rastlanma sıklıkları, sırasıyla 2017 yılında % 61.6 ve % 45.2, yoğunlukları ise 0.72 adet m-2 ve 0.39 adet m-2, 2019 yılında ise % 50.7 ve % 47.9, yoğunlukları ise 0.61 adet m-2 ve 0.62 adet m-2 olarak belirlenmiştir. Genel Yorum: Çakal kavununun tarım alanlarında ilk görülmesinden itibaren çok kısa sürede Çukurova bölgesinin neredeyse tamamına bulaştığı görülmektedir. Kozmopolit bir yabancı ot olan tarla sarmaşığı 1940’larda ülkenin yaklaşık 2/3’ünde bulunurken günümüzde ülkenin neredeyse tamamına yayılmış durumdadır. Geçmişte, Çukurova’da hava sıcaklıklarına bağlı olarak genellikle buğday yetiştiriciliğinin son dönemlerinde görülen tarla sarmaşığına artık Şubat ayı sonu Mart ayı başında da rastlanabilmesi konunun önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Elde edilen sonuçlar bu yabancı otların yayılım potansiyelini arttırabileceğini ortaya çıkmaktadır. Bu manada bilinen kültürel tedbirlerin mutlaka alınması, özellikle ekim nöbeti programlarının çok sağlıklı yapılması ve uygulanmasının gerekliliği ortadadır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Density and Frequency Of Field Muskmelon (cucumis Melo Var. Agrestis Naudin) and Field Bindweed (convolvulus Arvensis L.) In Cukurova Region
2021
Yazar:  
Özet:

Aims: This study was carried out to determine the frequency and density of field muskmelon and field bindweed in different crops in the Çukurova region. Methods and Results: The study was carried out at 73 survey points in Adana (Ceyhan, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Yumurtalık and Yüreğir districts) Mersin (Tarsus district) and Osmaniye (Kadirli, Osmaniye Center and Toprakkale districts) provinces in 2017 (April - October). In this study, the frequency of the field muskmelon and field bindweed in the Çukurova region, respectively in 2017; 61.6% and 45.2%, densities of 0.72 and 0.39 plant m-2, in 2019 50.7% and 47.9% and densities of 0.61 and 0.62 plant m-2. Conclusions: According to the studies, it is seen that field muskmelon is infected to almost all of the Çukurova region in a very short time since it is first seen in agricultural areas. As a cosmopolitan weed, the field bindweed, while it was found in about 2/3 of the country in the 1940s, it has spread to almost the whole country today. In the past, depending on the climate conditions in Çukurova region, the field bindweed, which was generally seen in the last period of wheat, can now be encountered in late February and early March, reveals the importance of the issue. Significance and Impact of the Study: The results obtained reveal that these plants can increase the spreading potential. In this sense, it is obvious that the known cultural prevention should be taken, especially the crop rotation programs should be made very healthy and implemented.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 434
Atıf : 1.727
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini