Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Corythucha ciliata (Say, 1832)’nın (Heteroptera, Tingidae) Kastamonu Şehir Merkezinde Bulunan Platanus orientalis L. Türü Üzerindeki Yoğunluğunun Araştırılması
2016
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çınar dantel böceği Corythucha ciliata (Say, 1832) çınar ağaçlarında ciddi zarara neden olan istilacı bir türdür. Doğal yayılış alanı Kuzey Amerika olan C. ciliata’nın Avrupa için ilk kayıt tarihi 1964’ün sonlarıdır. Türkiye’de ilk kez 2007 yılında Bolu ilinden kaydedilmişken, Kastamonu’da ilk kez 2014 yılında tespit edilmiştir. Kastamonu şehir merkezinde belirlediğimiz 19 lokalitede bulunan 761 Platanus orientalis L. ağacının 190 tanesi örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Belirlenen çınar ağaçları 2014 Eylül ve 2015 Ocak ayları arasında farklı zamanlarda incelenerek C. ciliata istilasına uğramış ağaçlar tespit edilmeye çalışılmıştır. 2014 Eylül ve Ekim aylarında 380 ağaç incelenmiş, 119 ağaçta C. ciliata türüne ait toplam 1657 ergin ve 757 nimf toplanmıştır. Bununla birlikte bu ağaçlardan alınan yaprak örneklerinde ergin ve nimflerin etkileri olan klorotik lekelenmeler, dışkı artıkları ve yumurtalar görülmüştür. Ayrıca 2015 Ocak ayında ağaçların gövdeleri incelenmiş, 40 ağaçta, kabuk altında kışlayan 63 ergin toplanmıştır. Kastamonu şehir merkezinin ana artelerinin peyzajında kullanılan P. orientalis ağaçlarının yaklaşık %31’inin C. ciliata istilasına maruz kaldığı saptanmıştır. Kastamonu’da hem doğal yayılışa sahip hem de şehir merkezinin peyzajında önemli bir yer tutan P. orientalis ağaçları için istilacı bir tür olan C. ciliata türü ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 602
Atıf : 2.324
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi