Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Mercimek (Lens culinaris Medic.) Ürününe Karışan Yabancı Ot Tohumlarının Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yabancı otlar mercimek (Lens culinaris Medic.)’te üretimi sınırlandıran, üretim maliyetlerini arttıran, verimi ve kaliteyi düşüren en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bu çalışmayla, Siirt Merkez ve Kurtalan ilçelerinde hasat edilen mercimek ürününe karışan yabancı ot tür ve yoğunluklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma 2020-2021 yıllarında hasat sonrası ve selektör öncesi 70 farklı mercimek ürün yığınından alınan örnekler üzerinde yürütülmüştür. Çalışma sonucunda mercimek ürününe 13 familyaya dahil 43 yabancı ot türüne ait tohumların bulaştığı saptanmıştır. Mercimek ürününe karışan yabancı ot tohum sayısının 538.6 adet kg-1 olduğu ve örneklerde rastlanan yabancı ot tohumlarının ortalama olarak toplam ağırlığının 9.58 g kg-1 olduğu belirlenmiştir. Mercimek ürününde tohumlarına en sık rastlanan yabancı ot türlerinin sırasıyla Galium spp. (% 96.96), Vicia sativa L. (% 95.45), Vicia spp. (% 95.11), Avena spp. (% 93.60), Neslia paniculata subsp. thracica (Velen.) Bornm. (% 92.08), Ranunculus arvensis L. (% 90.23), Vicia narbonensis L. (% 71.71), Cephalaria syriaca (L.) Schrad. (% 81.98), Vaccaria hispanica (Mill.) Rauschert (% 76.43), Triticum sp. (% 68.35), Sinapis arvensis L. (% 66.66), Scandix pecten-veneris L. (% 60.77) ve Hordeum vulgare L. (% 51.34) olduğu görülmüştür. Yabancı otların en önemli dağılma ve yayılma yollarından biri de tohumlukla taşınmadır. Bu nedenle bölgede tohumluk mercimeğin sertifikalı çeşitlerden seçilmesi veya mutlaka titiz bir şekilde selektörden geçirdikten sonra kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Identification Of Weed Seeds In Lentil (lens Culinaris Medic.) Product
2023
Yazar:  
Özet:

Weeds are among the most significant factors that limit the production of lentils (Lens culinaris Medic.), increase production costs, and reduce yield and quality. This study was aimed at determining the weed species and their densities mixed in lentil crop in Merkez and Kurtalan districts of Siirt province, Türkiye. The study was conducted on samples taken from 70 different lentil product piles, both post-harvest and pre-selector, during the years 2020-2021. The study revealed that lentil products were contaminated with seeds from 43 different weed species belonging to 13 families. The density of weed seeds was 538.6 seeds kg-1, whereas the weight of the weed seeds was 9.58 g kg-1. The species with the highest incidence were Galium spp. (96.96%), Vicia sativa L. (95.45%), Vicia spp. (95.11%), Avena spp. (93.60%), Neslia paniculata subsp. thracica (Velen.) Bornm. (92.08%), Ranunculus arvensis L. (90.23%), Vicia narbonensis L. (71.71%), Cephalaria syriaca (L.) Schrad. (81.98%), Vaccaria hispanica (Mill.) Rauschert (76.43%), Triticum sp. (68.35%), Sinapis arvensis L. (66.66%), Scandix pecten-veneris L. (60.77%) and Hordeum vulgare L. (51.34%). One of the most significant ways of dispersal and spread of weeds is through seed transportation. Therefore, it has been concluded that in the region, seed lentils should be selected from certified varieties or, alternatively, must go through a meticulous selection process using a seed cleaner before being used.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 344
Atıf : 1.440
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi