Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 3
EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ BAĞLAMINDA HZ. PEYGAMBER’İN ŞİİR DEĞERLENDİRMELERİNİN ARAP EDEBİYATINDAKİ YERİNE BİR BAKIŞ
2020
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

Edebiyat eleştirisi edebiyatın olduğu her toplumda vardır. Araplarda edebiyat eleştirisi özellikle şiir ekseninde ortaya çıkmış bir faaliyettir. Çünkü şiir Arap toplumunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak ilk dönem şiir eleştirileri edebi gayeden ziyade daha çok kabile taassubu etkisiyle gerçekleşmiştir. Şiirin oldukça yaygın olduğu bir dönemde Hz. Peygamber’in İslam dinini tebliğ etmesi çeşitli söylemleri beraberinde getirdi. İslamiyet’in gelmesiyle birlikte Hz. Peygamber’e inanmayanlar onu şair olmakla suçlamışlardır. Onun şair olmadığı ve söylediklerinin de Allah kelamı olduğu ayetlerle açıklanmıştır. Ayetlerin ilk etapta şiir konusunda olumsuz ifadeler içerdiği anlaşılmıştır. Ancak Hz. Peygamber’in açıklamalarıyla şiirin Kurana göre özünde kötü olmadığı ortaya çıkmıştır. Şiir konusunda inen ayetler inkârcıların iddialarına cevap mahiyetindedir. O, şiiri müminin saldırılara karşı kendisini koruması açısından önemsemiştir. Kuşkusuz Hz. Peygamber Kuran’ın da ifade ettiği üzere ne bir edip ne de şairdir. Ayrıca o bir edebiyat eleştirmeni de değildir. Hz. Peygamber rivayetlere göre ezberinde olan bazı şiirleri okumuş ve bazı şiirleri de değerlendirmiştir. Bu değerlendirmeler belli ölçütler çerçevesinde gelişmiştir. Bu ölçütlerin bir kısmı dini ve ahlaki, bir kısmı ise belâgatla ilgilidir. Bu makalede onun şiir değerlendirmelerinin birer edebiyat eleştirisi olup olmadığı tartışılacaktır. Ayrıca bu değerlendirmelerin Arap edebiyatındaki yeri ve önemi üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship with HZ. A view of the place in the Arabic literature of the Prophet's judgment
2020
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

Criticism of literature exists in every society in which literature exists. Literary criticism in the Arabs is an activity that is emerging in the poetic axis. Poetry has a very important place in the Arab society. But the first period of poetry criticism was more literary than the effect of the tribe taassub. In a period where the poem is quite common. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) had made a number of religions. With the arrival of Islam. Those who do not believe in the Prophet accused him of being a poet. He is not a poet, and what he says is the word of Allah. It is clear that the verses in the first phase contain negative expressions about the poetry. But the Hz. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) revealed that the poem in the Qur’an was not bad in its essence. The Qur’an says that the Qur’an is the Qur’an for the disbelievers. He was interested in the poetry of protecting himself from attacks. of course Hz. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) is not a poet, nor a poet. He is also not a literary critic. by Hz. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) read some of the poems in his memories, and some of the poems in his memories. These assessments have been developed in the framework of certain measures. Some of these measures are religious and moral, and some are related to the belief. This article will discuss whether his poem reviews are a literary criticism. It will also focus on the place and importance of these assessments in Arabic literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Marifetname

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 193
Marifetname