Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Kronik Bobrek Yetmezligi Nedeni Ile Hemodiyaliz Tedavisi Alan Hastalarin D Vitamini Duzeyinin Ayak Hareketleri Uzerine Etkisinin Karsilastirilmasi
2023
Dergi:  
Journal of Medical Topics and Updates
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kronik böbrek yetmezliği (KBY), böbrek fonksiyonlarının geri dönüşsüz olarak bozulması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada KBY nedeni ile hemodiyaliz (HD) tedavisi alan kadın ve erkek hastalarda D Vitamini düzeyinin ayak hareketleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Materyal ve Metot: Çalışmaya bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu imzalayan, 40-90 yaş arası, haftada 3 kez düzenli olarak HD tedavisi alan,45 erkek ve 45 kadın, toplam 90 HD hastası dahil edildi. Biyokimyasal olarak D Vitamini düzeyi, element düzeyleri ve Parathormon (PTH) seviyeleri hastaların dosyaları incelenerek kaydedildi. Manuel gonyometre kullanılarak ayak bileği plantar fleksiyon, inversiyon ve eversiyon eklem hareket açıklığı ölçüldü. Bulgular: Yaş ortalaması kadınlarda 61,69 ± 15,07 yıl iken erkeklerde 61,49 ± 15,12 yıldır. Serum D vitamini düzeyi açısından cinsiyetler arasındaki fark istatiksel açıdan anlamlı bulunmadı (p>0,05). Beden kitle indeksi (BKİ) değişkenine göre kadınlar ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada KBY nedeni ile HD tedavisi alan hastalarda D vitamini düzeyinin ayak hareketleri üzerine etkisinin olmadığı belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Effect Of Vitamin D Levels On Foot Movements In Patients Receiving Hemodialysis Treatment For Renal Failure
2023
Yazar:  
Özet:

Background: Chronic renal failure (CFR) is defined as irreversible deterioration of kidney functions. In this study, the effect of Vitamin D levels on foot movements in male and female CFR patients receiving hemodialysis (HD) treatment was investigated. Materials and Methods: A total of 80 hemodialysis patients, 45 men and 45 women, aged 40-90 years, who regularly received HD treatment 3 times a week, and signed the informed consent form, were included in the study. The levels of Vitamin D, elements and Parathormone (PTH) were recorded by examining the files of the patients. Ankle plantar flexion, inversion and eversion range of motions were measured using a manual goniometer. Results:The mean age for women is 61.69 ± 15.07 years and 61.49 ± 15.12 years for men. There was no statistically,significant difference in serum Vitamin D levels , between women and men (p>0.05).However ,there was a statistically significant difference in body mass index ( BMI) between men and women (p<0.05). Conclusions: In this study, we determined that vitamin D level had no effect on foot movements in patients receiving HD treatment for end-stage renal disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Medical Topics and Updates

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Medical Topics and Updates