Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 6
Türkiye ve Tunus'un Demografik Özellikleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de genel nüfus sayımı 1927 yılında gerçekleşmiştir. 1935 yılından 1990 yılına kadar ise beş yılda bir tekrarlanmış, on yıl sonra ise 2000 yılında son genel nüfus sayımı yapılmıştır. 2007 yılından itibaren her yıl nüfus sayımları Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Türkiye’nin nüfusu nüfus sayımı sonuçlarına göre sürekli artış göstermiştir. Tunus’ta genel nüfus sayımları 1921 yılından 2014 yılına kadar beş veya 10 yıl sürelerle yapılmış olup, Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanmaktadır. Bu çalışmada yoğun olarak Türkiye İstatistik Kurumu ile Tunus Ulusal İstatistik Enstitüsünün verilerinden faydalanılmış, 1927-2022 yılları arasındaki Türkiye, 1921-2022 yılları arasındaki Tunus nüfusundaki değişimler ile gelecekteki beklentiler nüfus projeksiyonları incelenerek ele alınmıştır. Bu makalede sonuca coğrafi bakış açısıyla ulaşılmıştır. Demografik dönüşüm kuramı; toplumların ölüm ve doğurganlık hızlarının yüksek olduğu halden, her ikisinin de düşük olduğu hale geçişe denilmektedir. Türkiye ve Tunus bu kuramın, doğum ve ölüm hızlarının düşüş gösterdiği ve dengeli nüfus artışının yaşandığı, üçüncü aşamasını geçirmektedir. Bunun yanında Türkiye ve Tunus her geçen yıl daha da yaşlanmakta olup, 2023 yılında “çok yaşlı” ülkeler sınıfına girecektir.  Bu çalışmada; beşerî coğrafyanın esas inceleme konularından birini oluşturan nüfusun daha iyi analiz edilmesi, Türkiye ve Tunus’un demografik dönüşümünün tespit edilebilmesinde, nüfusun nitelikleri (cinsiyet durumu, yaş yapısı, hane halkı büyüklüğü, eğitim durumu, çalışanların ekonomik sektöre göre dağılımı) de göz önünde bulundurulmuştur. Makalede, nüfus projeksiyonları incelenerek, gelecekteki demografik fırsatlar ile birlikte, yapılması gereken çalışmalar da ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

A Comparative Study On The Demographic Characteristics Of Turkiye and Tunisia
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The general population census in Türkiye was carried out in 1927. The general population censuses were repeated every five years from 1935 to 1990, ten years later, in 2000, the last general census was made. Since 2007, censuses have been carried out every year through the Address Based Population Registration System. The population of Türkiye has shown a continuous increase according to the census results. The general population censuses in Tunisia have been carried out for five or 10 years from 1921 to 2014 and are published by the National Statistical Institute. In this study, the data of the Tunisian National Statistical Institute and the Turkish Statistical Institute were used extensively, the changes in the population of Türkiye between 1927-2022 and Tunisia between the years 1921-2022 and the future expectations according to population projections were discussed. This study was handled from a geographical point of view and the result was reached. Demographic transformation theory; it is called the transition from societies with high mortality and fertility rates to low both of them. Türkiye and Tunisia are going through the third stage of this theory, where birth and death rates decline and balanced population growth is experienced. In addition, Türkiye and Tunisia are getting older every year, and in 2023 they will be classified as “very old” countries. In this study; In order to determine the demographic transformation of Türkiye and Tunisia, the characteristics of the population (gender status, age structure, household size, education level, distribution of workers by economic sector) were also taken into consideration for better analyze the population, which is one of the basic study subjects of human geography. In this article, population projections are examined and future demographic opportunities as well as the work to be done are revealed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.329
Turkish Studies