Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 17
Akademisyenlerin Psikolojik Dayanıklılık Düzeyleri ile Örgütsel Adalet ve Örgütsel Sinizm Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, üniversite akademik personelinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile örgütsel adalet ve örgütsel sinizm algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde görev yapmakta olan 156 akademisyenden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubuna ulaşabilmek için Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği kurulunun 30/03/2020 tarihli toplantısında alınan 03/16 protokol numaralı kararı ile etik kurulu kararı alınmıştır.Araştırmada akademisyenlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerini ölçmek için, Işık (2016) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Akademisyenlerin örgütsel sinizm algılarının belirlenmesi için, Kalağan (2009) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Örgütsel Sinizm Ölçeği kullanılmış ve akademisyenlerin örgütsel adalet algılarının belirlenmesi için Taşdan ve Yılmaz (2008) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Örgütsel Adalet Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde akademisyenlerin psikolojik dayanıklılıkları ile örgütsel adalet ve örgütsel sinizm algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan akademisyenlerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile örgütsel adalet algılarının, örgütsel sinizm algılarını yordayıp yordamadığının belirlenmesi için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre akademisyenlerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile örgütsel adalet ve örgütsel sinizm algıları arasında ilişki olduğu görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda psikolojik dayanıklılık düzeyi ve örgütsel adalet algısı yüksek olan akademisyenlerin, örgütsel sinizm algılarının düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmadan elde edilen bir başka sonuca göre, psikolojik dayanıklılık ve örgütsel adaletin örgütsel sinizmin anlamlı birer yordayıcısı oldukları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between Academic Psychological Resistance Levels and Organizational Justice and Organizational Synism Perceptions
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to study the relationship between the levels of psychological resilience of university academic staff and the perceptions of organizational justice and organizational sinism. The research was carried out with data obtained from 156 academics who are working at Erzincan Binali Yıldırım University in the 2019-2020 educational year. In order to reach the study group, the Ethics Board decision was taken with the decision of Protocol No. 03/16 adopted at the meeting of the Scientific Research and Publishing Ethics Board of the Erzincan Binali Yıldırım University on 30/03/2020.In the study, to measure the levels of psychological resistance of academics, the Psychological resistance scale adapted to Turkish by Light (2016) was used. To determine the organizational sinism perceptions of academics, the organizational sinism scale adapted to Turkey by Kalağan (2009) and the organizational justice scale adapted to Turkey by Taşdan and Yılmaz (2008) to determine the organizational justice perceptions of academics. In the analysis of the data, correlation analysis was used to determine the relationship between the psychological resistance of academics and the perceptions of organizational justice and organizational sinism. Regression analysis was conducted to determine the levels of psychological resilience of the academics involved and whether the perceptions of organizational justice and the perceptions of organizational sinism can be overwhelmed. The study found that there was a relationship between the levels of psychological resilience and the perceptions of organizational justice and organizational sinism. The results of the analyses have found that academics with high levels of psychological resistance and organizational justice perception have low organizational sinism perceptions. According to another conclusion from the research, psychological resistance and organizational justice have been found to be a meaningful contributor to organizational sinism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini