Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 83
 İndirme 72
 Sesli Dinleme 1
Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Öğrencilere Eleştirel Düşünme Becerisini Kazandırması Açısından Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Sosyal Bilgiler ders kitabının, eleştirel düşünme becerisini öğrencilere kazandırması açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli betimsel modeldir ve araştırmada nitel ve nicel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Bu açıdan karma yöntem araştırmasıdır. Araştırmanın nicel boyutunda, Ankara ili merkez ilçelerinden alt, orta ve üst sosyo ekonomik düzeyi temsil eden 75 ilköğretim okulundan 132, 5. sınıf öğretmeni örneklem olarak belirlenmiştir. Nitel boyutuna ilişkin ise, her üç sosyo ekonomik düzeyi temsil eden iki ilköğretim okulu, her ilköğretim okulundan da iki 5. sınıf öğretmeni olmak üzere, toplam 12 öğretmen çalışma grubu için seçilmiştir. Araştırmada nicel veriler anket, nitel veriler ise yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel verilen analizinde betimsel istatistik, nitel verilerin analizinde de betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada anket elde edilen verilere göre öğretmenler, sosyal bilgiler ders kitabının, eleştirel düşünme becerisini öğrencilere kazandırması açısından kısmen yeterli olduğunu belirtirken, görüşme yapılan öğretmenler, yeterli olmadığını ifade etmişlerdir. Özellikle “sebep sonuç ilişkisi kurma”, “olayları yorumlamada farklı bakış açısı geliştirme” ve “olayları sorgulamasını sağlama” alt becerilerinin kazandırılmasında öğretmenlerin çoğunluğu ders kitabının yeterli olmadığı yönünde görüş belirtmişlerdir. Resmi programın hedefleri ile ders kitaplarının içeriği birbiri ile örtüşmezse, düşünce, beceri, değer ve tutumların öğrenciler tarafından kazanılması son derece zordur. Bu durumun olumlu yöne evrilebilmesi için öğretim programlarının ve ders kitaplarının içerikleri sürekli olarak değerlendirilmeli, geliştirilmeli ve güncellenmelidir. Sosyal bilgiler dersinin en temel amacı “iyi bir vatandaş yetiştirmek” olduğu göz önüne alındığında, bireylerin, kararlarını alırken akılcı bir şekilde düşünmeleri, sorgulamaları, pek çok değişkeni göz önünde bulundurmaları, toplumsal sorunlara karşı duyarlı olmaları ve etkili çözümler üretebilmeleri ve en nihayetinde kendini bulunduğu toplumda var etmesini sağlamaları beklenmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of The Social Information Curriculum In Order To Provide Students With Critical Thinking Skills
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim of the Social Information curriculum is to evaluate in terms of providing students with the ability to critical thinking. The model of the research is an imaginary model and the qualitative and quantitative methods have been used together in the research. This is the karma method of research. In the quantitative size of the study, 132 of the 75 primary schools representing the lower, middle and upper socioeconomic level from the central districts of Ankara, 5th grade teachers were determined as a sample. When it comes to the qualification size, two primary schools representing the three socio-economic levels are selected for a total of 12 teachers working groups, including two 5th-class teachers from each primary school. Quantitative data in the survey and qualitative data were collected with a structured interview form. In the analysis given by Nicel, the visual statistics were used, and in the analysis of the quality data the visual analysis method was used. According to the data obtained in the survey, teachers stated that social information curriculum is partially sufficient in terms of providing students with critical thinking skills, while the teachers interviewed stated that it was not sufficient. Specifically, in the provision of the sub-competences of "building a causal result relationship", "developing different perspectives in the interpretation of events" and "facing the event question" the majority of teachers have pointed out that the curriculum is not sufficient. If the objectives of the official program and the content of the curricula do not match each other, it is extremely difficult for students to gain thought, skills, values and attitudes. In order for this situation to evolve in a positive direction, the content of the curricula and curricula should be continuously evaluated, developed and updated. Considering that the main objective of the social information course is to "train a good citizen", it should be expected that individuals reasonably think, question, take into account many variables when making their decisions, be sensitive to social problems and be able to produce effective solutions and ultimately ensure that they exist in the society where they are.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.098
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini