Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Ogretmen Adaylarinin Multeci Cocuklarin Uyumuna İliskin Gorusleri
2021
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Göç, insanoğlu için toplumsal uyum sürecini başlatan en önemli olaylardan biridir. Özellikle kültürel farklılıkların ve değerlerin olduğu bölgelerde yaşanan uyum sorunu mültecileri etkilediği kadar o bölgede yaşayan yerel halkı da etkileyen bir sorundur. Mültecilerin toplumsal uyum sürecini düşünürsek bundan olumlu veya olumsuz en çok etkilenen kitlelerden biri olan çocuklar, yeni okullarına uyum sağlamada en çok öğretmenlerinden destek almalıdırlar. Bu durumda farkındalığı yaratacak olan kişiler geleceğin öğretmenleri olacak öğretmen adaylarıdır. İlgili alanyazına bakıldığında mültecilerin uyum sürecine ilişkin çalışmalara rastlandığı halde yerli halkın uyum sürecine ilişkin çalışmaların yetersiz olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının, mülteci öğrencilerin göç olgusuna ilişkin toplumsal kabul ve uyum sürecinde yaşadıklarının mülteciler ve yerel halk üzerindeki etkilerine yönelik görüşlerini almaktır. Nitel tarama araştırması olarak desenlenen bu çalışmada açık uçlu soruların yer aldığı nitel anket formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Çalışmaya bir devlet üniversitesinde bulunan 240 son sınıf öğretmen adayı katılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılarak tema ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma bulguları, öğretmen adaylarının dil uyuşmazlığı, bilgi paylaşımında eksiklik, kültür farklılığı gibi uyum sorunlarının mülteciler kadar kendilerinin de yaşadıklarını göstermektedir. Katılımcılar, çocukların korunması, sosyal hayata katılımının sağlanması, ayrımcılığa uğramaması ve okul ortamına uyum sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi özellikle sınıf öğretmeninin sorumluluğunda olduğunu da belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Prospective Teachers’ Views On Refugee Children’s Adaptation
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Migration is one of the most important events that initiated the social adjustment process for human beings. The problem of adaptation, especially in regions with cultural differences and values, affects refugees as well as the local people living in that region. Considering the social adaptation process of refugees, children who are one of the most affected groups, positive or negative, should get support from their teachers the most in adapting to their new school. They should receive the greatest support from teachers. Hence, it is prospective teachers who should raise awareness. Although studies concerning refugee children’s adaptation process are available in the literature, the number of studies concerning the adaptation of native people is small. The aim of this study is to get the opinions of prospective teachers about the effects of refugee students on the social acceptance and adaptation process regarding the migration phenomenon on the refugees and local people Design/Methodology/Approach: In this study, survey form with open-ended questions was used as a data collection tool. The research was conducted with the participation of 240 final year university students attending a state university. The data were analysed through content analysis and then divided into themes and codes. Findings: The findings demonstrated that not only refugees but also prospective teachers experienced adaptation problems such as language barrier, information sharing and cultural differences. The participants said that it was mainly elementary school teachers’ responsibility to secure that those children are protected, they participate in social life, they are not exposed to discrimination and that they adapt into school environment soon. Highlights: It is thought that teacher candidates should be informed about the adaptation of refugee children and that refugee children should learn Turkish. In this context, it can be suggested that teacher candidates should be provided with training covering the application of Turkish education programs to refugee children.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.852
Atıf : 20.003
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal