Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Pediyatrik Β Talasemi Majör Hastalarında Böbrek Demir Birikiminin T2 Star Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Pediyatrik β talasemi majör sendromu (βTM) hastalarında artmış demir yüküne bağlı organlarda demir birikimi görülmekte ve biriktiği organda disfonksiyona neden olmaktadır. Çalışmamızda böbrekte demir birikimini manyetik rezonans görüntülemede (MRG) multi eko-gradient eko (ME-GRE) T2* sekansı ile değerlendirmeye ve karaciğer, kalp T2* değerleri, ferritin, estimated glomerüler filtrasyon rate (eGFR) değerleri ile ilişkisini göstermeyi planladık. Yöntem: Yirmi dokuz pediyatrik βTM hastasının karaciğer ve kalp demir birikimi için çekilen MRG görüntüleri değerlendirilip inceleme alanına giren böbrek parankimlerinden demir birikimi ölçümleri yapıldı. Karaciğer, kalp T2* değerleri, ferritin, eGFR değerleri ile ilişkisine bakıldı. Bulgular: Her iki böbrek T2* süreleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p ˂ 0,001). Böbrek T2* değerleri ile eGFR arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (r = -0,365, p = 0,052). Böbrek T2* değerleri ile kardiyak T2* değerleri arasında orta düzeyde korelasyon bulundu (r = 0,568, p ˂ 0,001), ancak karaciğer T2* değerleri, karaciğer demir konsantrasyonu ve ferritin düzeyleri ile anlamlı korelasyon saptanmadı (p > 0,05). Böbrek T2* değerleri ile yaş arasında zayıf düzeyde korelasyon vardı (r = 0,495, p = 0,006). Sonuç: Vücutta artmış demir yükünün sonucu olarak böbrekte demir birikimi olmaktadır. Ancak tek başına demir birikiminin böbrek disfonksiyonu üzerine etkisi hala tartışılan bir konudur. Karaciğer ve kalp demir birikimi için rutin olarak çekilen MRG’de böbreğin de inceleme alanına girecek şekilde sekansların ayarlanması zaman ve maliyet kaybı oluşturmayacağı gibi yapılan ölçümlerin erken böbrek demir birikimi tanısı konulmasında ve böbrek disfonksiyonunu önlemede yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Pediatric Β Talasemi Assessment Of The Renal Iron Accumulation In Major Patients With T2 Star Magnetic Resonance Imaging
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: In patients with pediatric β-talasemia major syndrome (βTM) increased iron load-related organs accumulate iron and causes dysfunction in the organs it accumulates. In our study, we planned to evaluate the iron accumulation in the kidneys in the magnetic resonance imaging (MRG) with the multi-ecogradent eco (ME-GRE) T2* sequence and to show its relationship with the values of the liver, heart T2*, ferritin, estimated glomerular filtration rate (eGFR). Method: The MRG images taken for the accumulation of iron in the liver and heart of twenty-nine pediatric βTM patients were evaluated and the accumulation of iron from the renal parankyms that entered the examination area was measured. Relationships between the liver, heart T2* values, ferritin, and eGFR values were considered. Results: There was no significant difference between the two renal T2* periods (p 0,001). There is no significant correlation between the renal T2* values and eGFR (r = -0,365, p = 0,052). A medium level correlation was found between the renal T2* values and the cardial T2* values (r = 0,568, p 0,001), but no meaningful correlation with the liver T2* values, the liver iron concentration and the ferritin levels (p > 0,05). There was a weak correlation between the renal T2* values and age (r = 0.495, p = 0.006). As a result of the increased iron burden in the body, iron is accumulated in the kidneys. But the effect of iron accumulation on kidney dysfunction alone is still a controversial topic. We believe that the measurements made in the MRG, which is routine for liver and heart iron accumulation, will help diagnose early kidney iron accumulation and prevent kidney dysfunction, so that the adjustment of sequences will also enter the examination area and will not create time and cost losses.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 349
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini